Poplave u Austriji, službe pozivaju na oprez: Svaka kap kiše koja padne je previše

0
Radiosarajevo.ba
Poplave u Austriji, službe pozivaju na oprez: Svaka kap kiše koja padne je previše
Foto: Screenshot/Facebook / Poplave u Austriji

Grmljavinska oluja pogodila je u subotu, 8. juna dijelove Austrije te uzrokovala bujične poplave i veliku materijalnu štetu. Potopljene su brojne ulice, voda je prodrla u kuće i nosila automobile. Blato se tokom vikenda odronilo na autocestu kod Graza, snažni vjetrovi srušili su stabla na cestu.

Nevrijeme je uništilo i biračka mjesta za izbore za Europski parlament. To je bio slučaj s biračkim mjestima u južnoj pokrajini Štajerskoj, tačnije u selu Deutschfeistritzu s oko 4000 stanovnika sjeverno od Graza.

Austrijski meteorološki zavod prognozira još kiše u nadolazećim danima, a Državni centar za uzbunjivanje poziva na oprez. Noć s nedjelje na ponedjeljak bila je mirnija, ali od jutarnjih sati moguće su grmljavinske oluje praćene jakom kišom.

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

Oštra reakcija zbog parastosa u Srebrenici: "Njihovi komandanti su optuženi za pomaganje u genocidu"

"Svaka kap koja trenutno padne s neba, posebno u okruzima Graz-Umgebung i Hartberg-Fürstenfeld i u svim drugim pogođenim područjima, jedna je previše. U skladu s tim, nadamo se kako se ništa ozbiljno neće promijeniti u situaciji", rekao je Thomas Meier, glasnogovornik Državne vatrogasne zajednice za Steiermark.

Tokom vikenda je intervenisalo pet hiljada vatrogasaca, a danas se nastavljaju radovi na raščišćavanju posljedica nevremena kakvo, prema pisanju stranih medija, nije pogodilo Štajersku u posljednjih 40 godina.

Werte Bevölkerung! Schwer zu verstehen was seit gestern Abend bei uns im gesamten Ortsgebiet abgegangen ist! 300...

Posted by Feuerwehr Deutschfeistritz on Saturday, June 8, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije