Poplave i u Rumuniji: Više od 200 osoba evakuirano iz domova

Fena
Poplave i u Rumuniji: Više od 200 osoba evakuirano iz domova
Dvije osobe su poginule a više od 200 evakuirano iz svojih domova zbog poplava u istočnom dijelu Rumunije.

Ministarstvo unutarnjih poslova je izjavilo da 7.000 vatrogasaca, policajaca i volontera cijele noći učestvovalo u akcijama spašavanja.U saopćenju ministarstva se navodi da je jedan čovjek poginuo kada je bujica odnijela bicikl kojim je pokušao da se evakuira a drugi je pronađen utopljen u blizini svoje kuće.

Mediji izvještavaju o poplavama u Belgiji, Francuskoj i Poljskoj.

U istočnoj Belgiji je prijavljen nestanak jednog pčelara koji je pokušao da spasi svoje košnice od nabujale vode, prenose agencije.

Nakon nekoliko dana jakih kiša, rijeka Vame se izlila iz korita i poplavila više sela u belgijskoj pokrajini Luxsembourg.

Poplavljene su kuće a bujica je odnijela parkirane automobile.

Potraga za nestalim pčelarom je trajala cijelu noć, angažovane su vatrogasne i ronilačke službe a za danas se planira nastavak akcije potrage.

Agencije prenose da će poplave u Parizu danas dostići vrhunac, a rijeka Sena će biti na šest metara iznad normalnog nivoa.

Očekuje se da francuski predsednik Francois Hollande proglasi stanje prirodne katastrofe.

Oko 25.000 ljudi je ostalo bez struje u Parizu i centralnim dijelovima Francuske.Zbog poplava su zatvoreni čuveni muzeji Luvr i Orsej kako bi umjetnička djela mogla da se prebace na sigurnu lokaciju.

Poplave širom Francuske i Njemačke su odnijele živote najmanje 11 ljudi, a na hiljade je napustilo domove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije