Poljski ambasador: Ako se Ukrajina ne odbrani, Poljska ulazi u rat

2
Radiosarajevo.ba
Poljski ambasador: Ako se Ukrajina ne odbrani, Poljska ulazi u rat
Foto: Ukrinform / Leopard 2 / Ilustracija

Jan Emeryk Rościszewski, poljski ambasador u Francuskoj, rekao je u intervjuu za francusku televiziju LCI kako bi moglo doći do situacije u kojoj bi Poljska morala ući u rat.

"Ne vrše NATO, Poljska ili Slovačka sve veći pritisak, nego Rusija koja je izvršila invaziju na Ukrajinu. Rusija koja otima svoje teritorije. Rusija koja ubija svoj narod. I Rusija koja otima ukrajinsku djecu", poručio je.

"Dakle, ili će Ukrajina odbraniti svoju neovisnost ili ćemo morati ući u ovaj sukob. Zato što će naše glavne vrijednosti, koje su temelj naše civilizacije i naše kulture, biti ugrožene. Stoga nećemo imati izbora nego ući u sukob", nastavio je.

Ministar Katica o odgovoru sindikata Arijani Memić: To nije zvanični stav MUP-a i Uprave policije

Ministar Katica o odgovoru sindikata Arijani Memić: To nije zvanični stav MUP-a i Uprave policije

Ambasada Poljske u Francuskoj naknadno je izdala saopćenje u kojem stoji da su neki mediji ambasadorove izjave protumačili "izvan konteksta", piše Ukrajinska Pravda.

"Tokom tridesetominutnog razgovora s urednikom, ambasador Rościszewski zagovarao je potrebu da saveznici podrže Ukrajinu. Također je govorio o prijetnji koju Rusija predstavlja Evropi i evropskim vrijednostima ...", naveli su u saopćenju.

"Pažljivim slušanjem cijelog razgovora postaje jasno da nije bilo najave izravnog uključivanja Poljske u sukob, samo upozorenje na posljedice koje bi ukrajinski poraz mogao imati: mogućnost ruskog napada ili uplitanje više srednjoeuropskih zemalja – baltičkih država i Poljske", dodaju.

Medvedev pobjesnio nakon naloga za hapšenje Putina: "Posljedice će biti monstruozne"

Medvedev pobjesnio nakon naloga za hapšenje Putina: "Posljedice će biti monstruozne"

Iz ambasade su naglasili da je ambasador Rościszewski u svom intervjuu za LCI jasno dao do znanja da Poljska trenutno nije u ratu, ali "čini sve što može kako bi pomogla Ukrajini i zaštitila se" u ratu Rusije protiv Ukrajine, piše Index.hr.

"Traganje za senzacionalističkom tvrdnjom koja je u suprotnosti s dosljednim naporima Poljske tokom protekle godine da pomogne Ukrajini da pobijedi u ovom sukobu i tako je zadrži podalje od Evrope i Poljske trebalo bi se smatrati znakom zle volje", tvrdi se u saopštenju.

Jan Emeryk Rościszewski je poljski ambasador u Francuskoj skoro godinu dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije