Poljska pooštrava borbu protiv vožnje u pijanom stanju

Radiosarajevo.ba
Poljska pooštrava borbu protiv vožnje u pijanom stanju

Poljska vlada je u utorak usvojila niz "preporuka" za borbu protiv alkohola za volanom, pošasti koja je ilustrirana smrću šest pješaka koje je pokosio pijani vozač 1. januara, izjavio je premijer Donald Tusk.

''Moramo promijeniti zakon kako bi na prvom mjestu dobili preventivan efekat'', izjavio je Tusk novinarima, najavljujući paket mjera koje će pooštriti kazne za vožnju pod uticajem alkohola.

U Poljskoj, gdje se nivo do 0,2 grama alkohola u krvi tolerira, policija svakog vikenda uhvati stotine vozača u pijanom stanju.

Vlada predlaže kaznu od šest mjeseci do tri godine minimalnu kaznu oduzimanja vozačke dozvole i od 50 do 5.000 zlota (1.300 eura) minimalne kazne za vožnju pod uticajem alkohola, izjavio je Tusk.

Zatvorske kazne za nesreće uzrokovane u pijanom stanju, koje se sada izriču s odgodom u većini slučajeva, moći će biti pretvorene u kazne strogog zatvora, a posebno u ponovljenim slučajevima.

Osim toga, svi automobili će morati biti opremljeni od 2015. godine alkotestovima, prema preporukama vlade.

Javnost je traumatizirana nesrećom koju je za Novu godinu uzrokovao vozač u pijanom stanju koji je ubio šest pješaka, od kojih jedno dijete, u Kamien Pomorskom, na sjeverozapadu Poljske.

Čovjek u automobilu je loše procijenio krivinu u stambenoj četvrti i pokupio grupu pješaka na trotoaru.

Provedene analize kod vozača su otkrile 2 grama po litri krvi. On se suočava s kaznom od 12 godina zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije