Poljak nevin proveo 18 godina u zatvoru zbog silovanja i ubistva

Radiosarajevo.ba
Poljak nevin proveo 18 godina u zatvoru zbog silovanja i ubistva
Youtube/Screenshot / Tomasz Komenda
Tomasz Komenda je zaplakao od sreće i olakšanja kad ga je sudac proglasio nevinim nakon 18 godina provedenih u zatvoru, prenosi Metro.

Provjera dokaza pomoću novih forenzičkih testova pokazala je kako Komenda nije mogao počiniti zločin za koji je optužen, a koji se dogodio na Staru godinu u Poljskoj 1997. godine.

Ovaj 42-godišnjak pušten je iz zatvora u martu jer su tužitelji preispitali njegov slučaj nakon što su roditelji 15-godišnje žrtve izrazili sumnju u njegovu krivicu.

"Posljednjih 18 godina sam se pitao što sam učinio toliko pogrešno da mi se život pretvorio u ovakav pakao", izjavio je Komenda i nadodao da je sve vrijeme bio tretiran kao "šljam".

Za vrijeme novogodišnje zabave 1997. godine žrtva je silovana i ubijena u jugozapadnoj Poljskoj.

Sudski dokumenti su pokazali da je umrla od gubitka krvi i niskih temperatura kojima je bila izložena.

Policija je u početku sumnjala da postoji više osumnjičenih koji su ostavili iza sebe veliku količinu dokaza, uključujući vuneni šešir s vlasima kose. 

Pronašli su i ugrize na djevojčinom tijelu. U obrazloženju presude, sud je izjavio kako su napredne forenzičke tehnike osvjetlile dokaze prikupljene u to vrijeme te su na temelju nih zaključili kako Komenda ne može biti ubica.

Sud je ukazao na greške u procesu prikupljanja dokaza i na nemaran pristup svjedočenju svjedoka odbrane.

Komenda je zatvoren sedam godina nakon zločina, unatoč tome što je 12 ljudi potvrdilo njegov alibi. 

Nakon što je uhapšen, u potpunosti je sarađivao s policijom, ali je rekao da su ga pretukli i da su mu prijetili.

"Toliko su me tukli da bih priznao da sam pucao i u Papu", rekao je Komenda.

Ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro izjavio je kako ova oslobađajuća presuda pokazuje da se greške pravosuđa ipak mogu ispraviti.

"Niko ne može vratiti godine koje je Tomasz Komenda izgubio. Ipak, oslobađajuća presuda vraća osjećaj dostojanstva nevinog čovjeka koji je pogrešno osuđen", rekao je. 

Komendin odvjetnik Zbigniew Cwiakalski izjavio je kako će tražiti više od 10 miliona zlota (18 miliona kuna) odštete za Tomasza Komendu zbog 18 godina koje je nepravedno proveo u zatvoru, prenio Vecernji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije