Policija u Njemačkoj upozorava: "Ako dobijete ovu poruku, odmah je izbrišite"

0
Radiosarajevo.ba
Policija u Njemačkoj upozorava: "Ako dobijete ovu poruku, odmah je izbrišite"
Foto: Pexels / Ilustracija

Ovih dana prevaranti šalju SMS poruku u kojoj traže plaćanje navodnih carinskih pristojbi, a često se radi o dostavama paketa. Šalju poveznicu, a posljednica su zlonamjerne aplikacije, skupni SMS i pretplatničke zamke.

"Uvijek se radi o isporuci paketa. Mnogi korisnici mobilnih telefona dobivaju SMS poruke koje navodno dolaze od dostavnih službi. Svaki put je uključena poveznica na razne internetske stranice. Počinitelji se predstavljaju kao poznate dostavne službe kao što su DHL, Deutsche Post, Hermes, UPS, FedEX, DPD, GLS itd.

Ova vrsta obavijesti nije ni poruka carine niti odgovarajućeg pružatelja usluge paketa, već prevara", javlja glavni carinski ured u Regensburgu.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Ako primatelj poruke klikne na poveznicu traži ga se da izvrši prijenos novca ili upiše svoje bankovne podatke.

Primjer koji se trenutno koristi na pametnim telefonima diljem Njemačke je poruka sadržaja: "DPOST: Vaša pošiljka DE78870SKT podliježe carinskoj pristojbi (2,99 €) koju morate platiti na: post-d-export.com".

Ako dobijete ovakvu poruku, odmah je izbrišite, upozorava policija.

Direktor u BiH oštetio budžet grada za 300 hiljada KM

Direktor u BiH oštetio budžet grada za 300 hiljada KM

Međutim, poveznice sadržane u SMS-u ne smiju se ni pod kojim uslovima kliknuti: one vode do stranica za krađu identiteta na internetu, gdje počinitelji žele ukrasti podatke o adresama, ali i podatke o internetskom bankarstvu ili kreditnim karticama. Neki namjeravaju distribuirati štetne aplikacije koje čitaju podatke i šalju mnoštvo SMS-ova pohranjenim kontaktima, upozorava Državni ured kriminalističke policije Donje Saske, piše Fenix magazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije