Policija suzavcem rastjerala demonstrante

Radiosarajevo.ba
Policija suzavcem rastjerala demonstrante

Interventna policija je u Parizu suzavcem rastjerala demonstrante koji su protestirali zbog rasta nezaposlenosti u zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti najveća od 1999. godine i čiji je ekonomski rast u zastoju, prenosi Fena.

Incident je uslijedio nakon što je radnički sidikat CGT, jedan od dva najveća sindikata u Francuskoj, organizirao ulična okupljanja u prvim demonstracijma širom države otkako je predsjednik Francois Hollande preuzeo vlast u maju.

Policija je intervenirala kad je oko hiljadu demonstranata, uključujući radnike iz propale tvornice PSA Peugeot Citroen, pokušalo probiti sigurnosnu ogradu ispred salona automobila na rubu Pariza, prenio je Reuters.

Neki demonstranti su gađali policiju jajima i brašnom.

Stopa nezaposlenosti u Francuskoj je oko 10 posto, a broj nezaposlenih iznosi više od tri miliona prvi put u posljednjih 13 godina.

Vođa sindikata CGT Bernard Thibault izrazio je duboko nezadovoljstvo i rekao je da se ništa ne mijenja pod novim predsjednikom Hollandeom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije