Policija silom razbila demonstracije širom Egipta

Radiosarajevo.ba
Policija silom razbila demonstracije širom Egipta

Širom Egipta se održavaju masovne demonstracije protiv stupanja na snagu novog Zakona o protestima, a egipatske snage sigurnosti su, vodeći se odredbama tog zakona, primijenile silu i intervenirale u mnogim gradovima u kojima je ranjeno na desetine demonstranata i priveden veliki broj protivnika vojnog udara u zemlji, javlja Anadolu Agency.

Policija je uz primjenu sile intervenirala u Kairu, Gizi, Aleksandriji, Dimyatu, Garbiyi, Fayyumu, Beni Suveyfu i Suveysu.

Veliki broj demonstranata povrijeđen je u panici i metežu koji je nastao kada je policija suzavcem intervenirala u mjestu Harem, zapadno od Kaira.

Najmanje četiri osobe su povrijeđene od vatre iz policijskih pumparica u intervenciji u gradu Dimyatu, a veliki broj osoba povrijeđen je u sukobu koji je potom izbio između protivnika i pristalica vojne uprave u zemlji.

Nakon vojnog udara u Egiptu izvedenog 3. jula svakog petka se održavaju masovne demonstracije protiv privremene vojne uprave i svrgavanja prvog predsjednika zemlje izabranog na slobodnim izborima, Mohameda Morsija, a današnji protesti su dodatno omasovljeni posljednjim potezima privremene vlasti u zemlji. Policija je privela veliki broj demonstranata.

Pokret nacionalnog saveza protiv vojnog udara u Egiptu danas je organizirao demonstracije pod nazivom „Odgovarat ćete!“, a protesti se održavaju povodom navršavanja 100 dana od ubistva 37 članova Muslimanskog bratstva koji su ubijeni u napadu na autobus za prijevoz zatvorenika u zatvor Ebu Zabel, u Kairu.

Egipatske vlasti upozorile su da će po stupanju na snagu novog Zakona o protestima policija koristiti silu pri gušenju protesta, što je danas i u praksi viđeno. Sporni zakon osudile su brojne domaće i strane institucije za zaštitu ljudskih prava. Riječ je o zakonu koji predviđa zatvorske kazne od dvije do pet godina zatvora i velike novčane kazne za sve učesnike nezakonitih skupova i demonstracija u Egiptu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije