Policija rastjeruje demonstrante u centru Teherana

Radiosarajevo.ba
Policija rastjeruje demonstrante u centru Teherana

Foto: AP

Policija je u srijedu upotrijebila suzavac kako bi rastjerala stotine demonstranata iz opozicije koji su pokušali da se okupe u centru Teherana, na margini zvaničnih antiameričkih demonstracija, javlja Fena.

Izbili su sukobi između policije i demonstranata koji su htjeli da ponovo ospore junski reizbor predsjednika Mahmuda Ahmadinejada, precizirali su očevici.

Hapšenja nekih demonstranata izveli su pripadnici snaga reda obučeni u civilna odijela, javio je AFP.

Pristalice opozicije su pokušale da se okupe na trgu Haft-e Tir, nekoliko stotina metara od mjesta zvaničnog okupljanja više hiljada ljudi ispred bivše američke ambasade kako bi obilježili 30. godišnjicu zauzimanja te zgrade.

Islamski studenti su 4. novembra 1979. godine izveli napad na američku ambasadu i uzeli za taoce diplomate koje su u zgradi ambasade držali 444 dana. Diplomatski odnosi između Teherana i Washingtona su prekinuti nakon toga.

Od toga datuma svake godine se organiziraju demonstracije ispred bivšega američkog diplomatskog predstavništva, prenijela je Fena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije