Policija rastjerala demonstrante u Atini

Radiosarajevo.ba
Policija rastjerala demonstrante u Atini

Policija u Atini rastjerala je demonstrante nakon što je došlo do sukoba tokom masovnog protesta ispred zgrade parlamenta u centru prijestolnice, organizovanom zbog posjete njemačke kancelarke Angele Merkel, javila je grčka agencija ANA, a prenosi Fena.
 
Prema podacima sindikata radnika, koji su organizovali protest, na trgu Sintagma u Atini demonstriralo je najmanje 80 hiljada ljudi.

Sukobi tokom pretežno mirnog protesta izbili su kada je grupa od oko 100 mladića, s kapuljačama na glavama, napala policajce koji su čuvali jednu čeličnu barikadu ispred zgrade parlamenta, dok je Merkel razgovarala sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom u njegovoj zvaničnoj rezidenciji koja se nalazi u blizini.

ANA navodi da se nasilje brzo proširilo, a da su demonstranti potisnuti sa trga pošto je policija odgovorila šok-granatama i suzavcem, kao i da je nekoliko ljudi privedeno.

Mirni demonstranti su se ubrzo po izbijanju nasilja povukli, a još traju samo manji incidenti u ulicama oko centralnog trga, navodi grčka agencija.

Grci su se oglušili o zabranu okupljanja i okupili ispred zgrade parlamenta pred dolazak Merkelove, liderke privredno najjače zemlje u Evropi koja se smatra pokretačem strogih mjera štednje nametnutih Grčkoj, u zamjenu za prijeko potrebnu međunarodnu pomoć za izlazak iz krize.

Dvoje demonstranata obučenih u njemačke vojne uniforme razvili su zastavu sa kukastim krstom i izveli nacistički pozdrav u trenutku kada je na atinski aerodrom slijetao avion kojim je Merkelova stigla u prvu posjetu Grčkoj otkako je u ovoj zemlji izbila teška dužnička kriza prije tri godine, prenio je Tanjug.

Na pojedinim transparentima koje su nosili učesnici protesta pisalo je "Merkel napolje, Grčka nije tvoja kolonija" i "Ovo nije Evropska unija, već ropstvo".

Za bezbjednost u Atini tokom posjete Merkelove staralo se 6 hiljada policajaca, uključujući antiterorističke jedinice i snajperiste, a specijalna zaštita obezbijeđena je za njemačke objekte, kao što su zgrada ambasade i Goethe instituta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije