Policija objavila ko je ubica britanskog zastupnika, Johnson: U šoku smo

1
Radiosarajevo.ba
Policija objavila ko je ubica britanskog zastupnika, Johnson: U šoku smo
Kolaž / Policija objavila ko je ubica Davida Amessa

Britanska policija objavila je identitet muškarca koji je prije dva dana u crkvi, tokom sastanka, ubio britanskog zastupnika.

Kako javlja BBC, radi se o Ali Harbi Aliju, 25-godišnjem britanskom državljaninu somalskih korijena. Kako javlja Sky News, on nije bio otprije poznat sigurnosnim službama.

Podsjetimo, britanska policija proglasila je ubistvo konzervativnog zastupnika Davida Amessa, koji je izboden nožem u petak, terorističkim činom.

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

Vozači, oprez: Saobraćajna nesreća u Sarajevu, stvorene gužve na ovoj dionici

David Amess (69), član Konzervativne stranke Borisa Johnsona i gorljivi brexiter, više je puta izboden nešto poslije podneva u metodističkoj crkvi u Leigh-on-Seau, oko 37 milja istočno od Londona, gdje je primao svoje birače.

Odmah nakon napada na licu mjesta je uhapšen 25-godišnjak zbog sumnje na ubistvo.

"Prvi elementi istrage otkrili su potencijalnu motivaciju povezanu s islamističkim ekstremizmom", navodi se u saopćenju gradske policije objavljenom u noći s petka na subotu, nekoliko sati nakon što je istraga povjerena Odjelu za borbu protiv terorizma.

Amess je na mjestu podlegao povredama uprkos brzoj intervenciji spasilačkih službi. Na mjesto napada brzo je stigla helikopterska hitna pomoć, no zastupniku nije bilo spasa. 

Na licu mjesta pronađen je nož kojim je Amess napadnut, rekla je policija Essexa, koja ne traži druge osumnjičene.

Policija u ovom trenutku istražuje povezanost napadača s islamističkim ekstremizmom.

Ubistvo zastupnika izazvalo je ogorčenje u Britaniji i ponovno pokrenulo pitanja o sigurnosti izabranih dužnosnika.

Britanski premijer Boris Johnson odao je jučer počast zastupniku Amessu i rekao da je bio izvrstan dužnosnik i voljeni prijatelj i kolega.

"U šoku smo zbog ubistva Sir Davida Amessa, ubijenog u njegovoj općini u crkvi nakon gotovo 40 godina služenja narodu Essexa i cijeloj Velikoj Britaniji", rekao je Johnson.

Premijer Johnson je dodao da je David strastveno vjerovao u Veliku Britaniju i njezinu budućnost te da su u petak izgubili "izvrsnog javnog dužnosnika i voljenog prijatelja i kolegu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije