Policajci i demonstranti jedni drugima poklonili cvijeće

Radiosarajevo.ba
Policajci i demonstranti jedni drugima poklonili cvijeće


Pripadnici specijalnih policijskih snaga koji već nekoliko dana dežuraju na ulicama više turskih gradova tokom protesta započetih zbog građevinskih zahvata na istanbulskom parku Gezi, sinoć su u Istanbulu i Antaliyi, okupljenim demonstrantima dijelili karanfile, javio je novinar agencije Anadolija.

Demonstranti okupljeni u turskoj prijestolnici Ankari, i sinoć su prišli policajcima, ali ovaj put nisu nosili kamenice ni pirotehnička sredstva, nego su umjesto toga, kako je javio reporter Anadolije, policajcima poklonili po karanfil. Nakon toga, demonstranti su razgovarali sa policajcima koji su im dozvolili fotografisanje ispred oklopnih vozila.

Veliki broj demostranata i sinoć, petog dana protesta započetih zbog građevinskih zahvata u istanbulskom parku Gezi, okupio se na trgu Taksim u tom gradu.

Situacija na trgu Taksim je mirna, nisu zabilježeni incidenti ni sukobi snaga sigurnosti i demonstranata, a kako javlja novinar Anadolije, demonstranti se zabavljaju uz muziku i ples.

Lubenica je voće koji se najviše prodaje na trgu Taksim, a aktuelni slogan koji je najviše odjekivao trgom je  "Taksim je naš, Istanbul je naš".

Tokom višednevnih protesta u više turskih gradova, zabilježeni su brojni sukobi demonstranata i policije, vandalizam i hapšenja, a zvaničnici su pozvali građane da se distanciraju od ekstremističkih, marginalnih i nasilnih grupa.

Protesti inicirani demonstracijama protiv rekonstrukcijskih zahvata u istanbulskom parku Gezi, poprimili su drugu dimenziju i proširili se na više gradova Turske, ali je nasilje, kako je danas rekao turski dopremijer Bulent Arinc, u fazi opadanja.

Proteste međutim nije obilježilo samo nasilje, slogani, transparenti ili zastave. Jedna grupa mladih osoba u gradu Kayseri demonstrantima je dijelila karanfile i pozvala ih da mirno protestuju ne nasjedajući na pozive vandala u cilju izazivanja nereda.

Jedna grupa mladih ljudi okupila se na trgu Taksim, koji je policija u potpunosti prepustila demonstrantima, gdje vježbaju jogu. Snimci veselih građana ubrzo su zamijenili slike dima, plamena i nasilja.

Vladajuće i opozicione političke strukture pozvale su građane da se distanciraju od nasilnih grupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije