Pokušaj novog primirja u Sudanu propao: Mnogobrojni građani u strahu

0
FENA
Pokušaj novog primirja u Sudanu propao: Mnogobrojni građani u strahu
FOTO: AA / Sudan / Ilustracija

Novi pokušaj prekida vatre u žestokim borbama između sudanskih trupa i paravojnih snaga u Kartumu i drugdje propao je u srijedu, 19. aprila ostavljajući ljude u strahu od opadanja zaliha hrane i raspada medicinskih usluga.

Sporazum o prekidu vatre od 24 sata trebalo je da stupi na snagu u 18 sati po lokalnom vremenu. Međutim dva očevica u različitim dijelovima glavnog grada izjavila su da su se borbe nastavile.

Ranije tokom dana moglo se čuti kontinuirano bombardovanje u centralnom Kartumu oko kompleksa u kojem se nalazi štab vojske i na glavnom aerodromu, oko koga su se vodile žestoke borbe, i koji je prestao s radom kada su borbe izbile tokom vikenda.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Gusti dim se dizao u nebo, a ulice u glavnom gradu bile su uglavnom prazne. Pucnjava je odjeknula na jugu grada, dok se činilo da je vojska ponovo zauzela ključni vojni aerodrom na sjeveru Sudana.

Sudanski vojni vladar, general Abdel Fattah al-Burhan, rekao je da djeluje iz glavnog štaba vojske u Kartumu.

"Oružane snage odgovaraju na novi napad u blizini glavne komande", navodi se u saopćenju vojske.

Zbijeni u svojim domovima, stanovnici glavnog grada, jednog od najvećih afričkih gradova, borili su se sa nestankom struje i brinuli se koliko će dugo trajati zalihe hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije