Pokušaj državnog udara u Boliviji: Vozilo razbijalo vrata predsjedničke palate, vođa brzo uhapšen

0
Radiosarajevo.ba
Pokušaj državnog udara u Boliviji: Vozilo razbijalo vrata predsjedničke palate, vođa brzo uhapšen
Foto: EPA / Pokušaj državnog udara u Boliviji

Pod vodstvom visokog generala koji je obećao "obnovu demokratije", oklopna vozila su u srijedu, 26. juna, probila vrata palate vlade Bolivije u onome što je predsjednik nazvao pokušajem puča, da bi se brzo povukla — najnovija kriza u ovom južnoameričkom državi koja se suočava s političkom borbom i ekonomskom krizom.

U roku od nekoliko sati, država od 12 miliona stanovnika svjedočila je brzoj promjeni situacije u kojoj su vojne jedinice preuzele kontrolu nad vladom predsjednika Luisa Arcea. On je obećao da će se čvrsto držati i imenovao je novog komandanta vojske, koji je odmah naredio vojnicima da se povuku.

Uskoro su se vojnici povukli, zajedno s kolonom vojnih vozila, okončavajući pobunu nakon samo tri sata. Stotine Arceovih pristalica su potom nagrnule na trgu ispred palate, mašući bolivijskim zastavama, pjevajući himnu i pozdravljajući.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Povlačenju vojnika je uslijedilo hapšenje šefa vojske generala Juana José Zúñige, nakon što je tužilac otvorio istragu.

Predsjednik Luis Arse u poruci na platformi X, pozvao je na "poštovanje demokratije", a bolivijska televizija pokazala dva tenka i nekoliko ljudi u vojnim uniformama ispred Palate.

Bivši bolivijski predsjednik Evo Morales, također u poruci na platformi X, osudio je kretanje vojske na trgu Muriljo ispred Palate, nazivajući to državnim udarom "u nastajanju".

Komandant armije Huan Hose Zunjiga je na tom trgu potvrdio kretanje uniformisanih oficira i rekao: "Uznemireni smo tim bezobrazlukom, dosta je bilo!".

I on je na televiziji govorio o "napadu na demokratiju", ne objašnjavajući detalje, javlja AFP.

Marija Nela Prada, ministarka Predsjedništva i visoka bolivijska zvaničnica rekla je da vojska i tenkovi zauzimaju trg, nazvavši to "pokušajem državnog udara".

"Narod je u pripravnosti da brani demokratiju", rekla je ona na televiziji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije