Pokrajine u Njemačkoj glasale: Uspjeh krajnje desnice može politički podijeliti zemlju

1
Radiosarajevo.ba
Pokrajine u Njemačkoj glasale: Uspjeh krajnje desnice može politički podijeliti zemlju
Foto: EPA - EFE / Stranka Olafa Scholza doživjela značajan neuspjeh

Stranka krajnje desnice postala je najveća snaga u njemačkom državnom parlamentu prvi put od Drugog svjetskog rata na jednom od dva pomno praćena izbora u nedjelju, 1. septembra, pokazale su izlazne ankete.

Glasači na bivšem komunističkom istoku su jasno iznijeli svoje nezadovoljstvo glavnim njemačkim političkim strankama, stavljajući stranku Alternative für Deutschland (AfD) na prvo mjesto u Tiringiji sa između 30,5 i 33,5% glasova i drugo mjesto u Saksoniji sa 30 -31,5%, prema izlaznim anketama, piše The Guardian.

"To je za nas historijski uspjeh. Ovo je prvi put da smo postali najjača snaga na državnim izborima", rekla je trijumfalna Alice Weidel , koliderica AfD-a. "To je rekvijem za ovu koaliciju u Berlinu."

FK Željezničar prekinuo niz: Sloga sa Grbavice odnijela bod nakon kontroverzne sudijske odluke

FK Željezničar prekinuo niz: Sloga sa Grbavice odnijela bod nakon kontroverzne sudijske odluke

Rezultati u Saksoniji i Tiringiji pokazali su se katastrofalnim za tri vladajuće stranke u saveznoj vladi kancelara Olafa Scholza na čelu sa lijevom centrom, pri čemu je svaka postigla jednocifrene rezultate u obje države godinu dana prije održavanja sljedećih općih izbora u Njemačkoj.

Iako je ishod bio predviđen mjesecima, centrističke stranke pokazale su se nemoćnim tokom godine da preokrenu trend, a rezultati su šokirali političku javnost. 

29. augusta, na dan velike kampanje AfD-a, u Dresdenu se okupio veliki broj antifašista i antifašistkinja koji su protestovali protiv politika ove stranke, ali i jasno rekli "ne" povratku u prošlost.

Izbori u Njemačkoj su u značajnom fokusu cijele Europe, jer politički krajolik ove zemlje može biti znatno promijenjen pobjedom radikalne desnice, kao što su politički analitičari predviđali mjesecima prije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije