Pojačano nasilje u Iraku

Radiosarajevo.ba
Pojačano nasilje u Iraku

Pojačano nasilje u Iraku veoma brine analitičare, koji to tumače i kao ponovno jačanje sektaških podjela u toj zemlji. Od petka kad je ubijeno najmanje 50 šiitskih hodočasnika, uključujući i današnje napade smrtno je stradalo više od stotinu lica.

U petak je u Washingtonu boravio prvi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog Vijeća iračkog parlamenta, šeik Khalid al-Atiya. On je govorio je u Institutu za mir, a kasnije - u razgovoru za Glas Amerike - pojačano nasilje u svojoj zemlji je protumačio, ustvari, kao znak popravljanja ukupnog stanja u Iraku.

"Sada teroristi bivaju progonjeni sa jednog mjesta na drugo i sigurnosni aparatus stiče dovoljno iskustva i sve je više u stanju da im se suprotstavi. Uprkos tome, mi i dalje očekujemo da će se, tu i tamo, dogadjati takvi incidenti jer još uvijek ima protivnika sadašnjeg političkog procesa i unutar i izvan Iraka", kaže šeik Khalid al-Atiya .

"To zvuči kao da kažete da se Irak nikada neće riješiti tog nasilja", upitala je novinarka Glasa Amerike.

"Ne, ja mislim da ako Irak nastavi politički proces i uspješno stvori snažnu vladu i snažan parlament, onda može ograničiti terorizam", tvrdi irački zvaničnik

Irački parlament, uključujući i šeika al-Atiya, raspravljaće u narednih pet mjeseci o strukturi predstojećih opštih izbora. On, kako kaže, podržava otvorene liste, što znači da ljudi mogu glasati za pojedinačne kandidate ili za partiju koja svoje kandidate izlista na spiskovima. Umjesto toga, glasalo se samo za stranku, bez imena kandidata. On se takodje zalaže za prošireni sistem okruga.

"To će, takodje, doprinijeti preciznijoj zastupljenosti lokalne populacije i ohrabriti ljude da u širokoj bazi učestvuju na izborima", zaključuje on, i dodaje da bi upravo to zemlju moglo izvući iz gradjanskog rata i usmjeriti je ka obnovi.

voanews.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije