Pogubljen prije 70 godina, danas tvrde da je nevin

Radiosarajevo.ba
Pogubljen prije 70 godina, danas tvrde da je nevin
Prije gotovo 70-godina 14-godišnji George Stinney proglašen je krivim i pogubljen zbog ubistva dvije djevojčice. U utorak su se na sudu pojavili njegovi članovi obitelji koji i danas tvrde da je nevin, a iako ga ne mogu vratiti, žele sprati ljagu s njegovog imena. 
 
Dječak je, prema tvrdnjama policije, priznao zločin. Ali tokom originalnog,trosatnog suđenja, nisu izneseni dokazi koji bi to potvrdili. 
 
Manje od tri mjeseca nakon zločina koji se dogodio u martu 1944. godine George se našao na električnoj stolici na koju su postavljene knjige kako bi mu odgovarala veličinom. 
 
Odvjetnici obitelji Stinney sada traže novo suđenje. Tvrde da je dječak bio prisiljen na priznanje, kao i da je imao alibi - svoju sestru Amie koja je bila s njim kada su se ubistva dogodila. Takđer, njegov cimer u ćeliji rekao je da je George porekao zločin, piše CNN. 
 
"Mislim da imamo priliku napraviti razliku i ispraviti nepravdu koja traje već 70 godina" rekao je na sudu branitelj Matt Burgess. Ročište se nastavlja i u srijedu. 
 
"Nikad više nisam vidjela svog brata živog nakon što su ga odvukli iz naše kuće" ispričala je u utorak Georgova sestra Amie Ruffner. 
 
Danas 77-godišnja Amie progovorila je prvi put nakon 70 godina. Sigurna je da je njezin brat bio nevin. Naime, njih dvoje se nisu razdvajali nakon susreta s Mary Emmom Thamee (7) i Betty June Binnicker (11) koje su kasnije tog dana pronađene mrtve. 
 
"Pitale su nas znamo li gdje mogu pronaći cvijeće. Rekli smo ne, a one su otišle svojim putem" rekla je i prisjetila se dana kada su odveli njenog brata. 
 
"Dva crna automobila zaustavila su se ispred naše kuće" ispričala je i dodala kako je policija bila u potrazi za nekim koga bi mogla okriviti, a njezinog brata izabrali su, kaže, za žrtveno janje. 
 
Na sudu je više puta naglasila kako je sigurna u njegovu nevinost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije