Pogledajte šta je otkriveno u LIDL-ovom pilećem mesu u Njemačkoj

2
Radiosarajevo.ba
Pogledajte šta je otkriveno u LIDL-ovom pilećem mesu u Njemačkoj
Arhiv / Lidl / Ilustracija

Istraga Fondacije Albert Schweitzer otkrila je višestruko otporne bakterije u mnogim uzorcima Lidl pilećeg mesa. To može biti vrlo opasno, pišu njemački mediji.

Više nije tajna da konvencionalno proizvedeno i vrlo jeftino meso ne mora nužno biti i najbolje kvalitete. Ali ne bi nam trebalo uticati na zdravlje. No, to se ne može isključiti u slučaju piletine Lidlove vlastite robne marke “Metzgerfrisch”, pokazuje aktualna studija koju je naručila Fondacija Albert Schweitzer.

Pokazalo se da su multirezistentne bakterije otkrivene u 71 posto uzoraka, a neki komadi mesa sadržavali su čak i opasne patogene. U većini slučajeva (75 posto) rezistentne bakterije bile su fekalne bakterije Escherichia coli. To može potaknuti razne bolesti kao što su infekcije mokraćnog sustava ili probavnog trakta, a u najgorem slučaju čak dovesti do trovanja krvi.

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

Ukupno 51 uzorak pilećeg mesa kupljen u osam nasumično odabranih Lidlovih trgovina širom Njemačke u januaru i februaru 2023. testirao je ovlašteni laboratorij. Svi proizvodi imali su razinu uzgoja 2, “uzgoj u štali’.

Prema Fondaciji Albert Schweitzer, visok nivo klica uglavnom je posljedica uslova u kojima se pilići tove. Video snimke koje su proteklih mjeseci objavile udruge za zaštitu životinja povezane sa zakladom pokazuju zastrašujuće uvjete u tovilištima, piše Fenix magazin.

Visoka upotreba antibiotika također je problematična i dovodi do povećanja otpornosti na antibiotike kod životinja i ljudi. Čak i pridržavanje uobičajenih higijenskih pravila i pravila pripreme ne jamči uvijek da su bakterije uništene.

Lidl u Danskoj: Ovih proizvoda više neće biti na policama, mnogi će biti razočarani

Lidl u Danskoj: Ovih proizvoda više neće biti na policama, mnogi će biti razočarani

Fondacija Albert Schweitzer i 15 drugih organizacija za zaštitu životinja sada od Lidla traže posljedice. Traže da se diskont pridruži Europskoj inicijativi za piliće i da navede svoje standarde dobrobiti životinja za tov pilića.

Lidl još nije komentirao slučaj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije