Pogledajte snimak rušenja 15 nebodera vrijednih 123 miliona eura

Radiosarajevo.ba
Pogledajte snimak rušenja 15 nebodera vrijednih 123 miliona eura
FOTO: Screenshot / 15 nebodera u Kini srušeno

U kineskom gradu Kunmingu, 15 nedovršenih nebodera uništeno je eksplozivom.

Osam godina gradilište svojom prazninom i sivilom depresira prolaznike. Inženjerima je trebalo samo 45 sekundi da unište projekat vrijedan milijardu kineskih juana, odnosno oko 123 miliona eura.

Prema državnim kineskim novinama Xinhua, 4,6 tona eksploziva distribuirano je među 85.000 mjesta na gradilištu. Na dan eksplozije, više od 5.000 stanovnika evakuisano je iz okolnih imanja.

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Munira Subašić i Emir Suljagić će se obratiti u Generalnoj skupštini UN-a - evo i kada

Kunming Xishan Land i Housing Development započeo je izgradnju 15 kula na 340 hektara 2011. godine. Projekat je podijeljen na četiri parcele označene A1, A2, A3 i A4. Zbog nedostatka novca, projekat je 2012. godine preuzela druga firma, koja je godinu dana kasnije prekinula izgradnju.

Konačno, 29. decembra 2020. godine Yunnan Honghe Real Estate stekao je pravo na kupovinu projekta za 128 hiljada eura. Kasnije se pokazalo da su zgrade morale biti srušene. Pokazalo se da je izgradnja zastarjela i da više nije mogla pratiti nova rješenja. Zanemarivanje na gradilištu rezultiralo je kišnicom koja je poplavila temelje zgrada i oštetila podnožje konstrukcije. Neboderi su bili pogodni samo za efikasno rušenje.

Zona eksplozije bila je oko 500.000. kvadratnih metara, što je, prema tajvanskom dnevniku Liberty Times, najveće područje te vrste u Kini.

Da stvari ne prođu baš najbolje pobrinul se jedna zgrada koja je 'preživjela' eksploziju.

Kad je prašina pala od eksplozije, neboder je i dalje ponosno stajao uspravno, blago nagnut. Korisnici interneta uporedili su ga sa Pizanskim kosim tornjem. Zgrada nije uklonjena eksplozivom, već uz pomoć posebne opreme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije