Pogledajte nove snimke iz Kabula: Šta se dešava nakon dolaska talibana

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte nove snimke iz Kabula: Šta se dešava nakon dolaska talibana
Print Screen / Isječci iz videa

Talibani su u nedjelju preuzeli kontrolu nad Kabulom, a život se počeo djelomično vraćati u rutinu u glavnom gradu Afganistana.

Dio trgovaca je otvorio prodavnice.

Svakodnevni život se počeo vraćati i u regionima koji su pod kontrolom talibana.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Prošle sedmice, nakon nekoliko dana intenzivnih sukoba, talibani su 12. augusta uspostavili kontrolu nad drugim i trećim najvećim gradovima u zemlji, Kandaharom i Heratom.

Dok talibanske snage patroliraju ulicama, na javnim ustanovama su istaknute talibanske zastave.

"Najviši vođa talibana Mula Baradar stigao je u Kandahar u Afganistanu. Izgleda da je sigurnosni konvoj sa sirenom i javnim prometom zaustavljen kako bi se propustio konvoj. Sljedeća stanica je Kabul"", navodi se u jednoj od objava na Twitteru.

S druge strane, hrabre žene digle su svoj glas protiv nasilja i nametnutih pravila talibana. Kako se navodi u jednoj objavi na Twitteru organizovan je i prvi ženski protest u Kabulu. 

Podsjećamo, iako vodstvo talibana nije objavila svoja nova pravila za stanovnike Kabula, borci su upotrijebili zvučnike u jednoj džamiji na zapadu grada kako bi najavili da bi žene trebale nositi burke ili cijeli hidžab - dugu abaja haljinu i prekrivač za lice - s primjenom ovog zakona već su počeli u rubnim dijelovima grada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije