Pogledajte kako je izgledalo hapšenje šefa Cosa Nostre

1
Hina
Pogledajte kako je izgledalo hapšenje šefa Cosa Nostre
Foto: Printscreen / You Tube / Matteo Messina Denaro

Talijanska karabinjerska policija uhapsila je danas Mattea Messinu Denara, najtraženijeg mafijaškog bossa u zemlji, koji je bio u bijegu tri desetljeća.

Messina Denaro, uhapšen u Palermu, navodno je šef sicilijanske mafije Cosa Nostra.

Osuđen je u odsutnosti na doživotni zatvor za svoju ulogu u ubistvu antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine.

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Faruk Šehić: The Road to Hell, dio drugi

Ko je uhapšeni šef Cosa Nostre: Brutalni ubica, dječaka mučio i otopio u kiselini

Ko je uhapšeni šef Cosa Nostre: Brutalni ubica, dječaka mučio i otopio u kiselini

Prijeti mu i doživotna kazna zbog sudjelovanja u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993., u kojima je ubijeno 10 ljudi.

Vijest o hapšenju pozdravila je talijanska premijerka Giorgia Meloni kao "veliku pobjedu države koja pokazuje da se ona nikada ne predaje u suočavanju s mafijom".

Policija je u septembru 2022. navela da je Denaro još uvijek mogao naređivati i upravljati mafijom u području oko zapadnog sicilijanskog grada Trapanija, njegovog regionalnog uporišta, unatoč dugom bijegu.

Mattea Messinu Denara (60) smatra se nasljednikom historijskih vođa Cose Nostre, a to su bili Toto Riina i Bernardo Provenzano, koji su umrli u zatvoru 2016. te 2017.

"Nakon 30 godina bijega 'superboss' Matteo Messina Denaro uhapše je. Zahvaljujem muškarcima i ženama u državi koji nisu nikad odustali i potvrdili su pravilo da će prije ili kasnije veliki kriminalci u bijegu biti uhapšeni", poručio je ministar unutrašnjih poslova Matteo Salvini.

Messina Denaro uhapšen je u privatnoj klinici u Palermu, gdje je bio na terapiji, rekao je zapovjednik karabinjera Pasquale Angelosanto agenciji AGI.

Na popisu ministarstva unutrašnjih poslova Matteo Messina Denaro, rođen 1962. blizu Trapanija na Siciliji, zauzimao je prvo mjesto među šest najtraženijih kriminalaca i godinama su stotine policajaca i karabinjera sudjelovale u potrazi za njim.

Od 2000-ih godina talijanska policija provodila je brojna hapšenja i plijenila imovinu Denaru bliskih osoba u strategiji kojom ga je nastojala izolirati, ali rezultate je trebalo čekati gotovo 20 godina jer toliko je njegova mreža podrške bila velika, piše agencija AFP

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije