Podignuta uzbuna zbog radioaktivnog oblaka iznad Europe

Radiosarajevo.ba
Podignuta uzbuna zbog radioaktivnog oblaka iznad Europe
Širom Europe u januaru ove godine zabilježena je mala, ali zabrinjavajuća stopa radijacije, a naučnici sve vrijeme bezuspješno pokušavaju otkriti njezin izvor.

Neki sumnjaju da je za sve krivo nuklearno testiranje koje su Rusi izveli na Arktiku, a drugi pak misle da je za opasno zračenje odgovorna farmaceutska industrija, piše Motherboard, prenosi Jutarnji.hr.

Francuski nuklearni institut IRSN izvijestio je da su u tragovima detektirali radioaktivni jod-131 u atmosferi iznad sjeverne Norveške, Finske, Poljske, Njemačke, Češke, Francuske i Španjolske. Razina mu je danas u granicama normale, ali stručnjaci su zabrinuti jer ne znaju što je bio uzrok njegovu povećanju.

Norveška agencija za zaštitu od radijacije NRPA potvrdila je zabrinjavajuću informaciju, ali uvjerava kako trenutačno nema opasnosti za čovječanstvo.

Već se neko vrijeme šuška da je Rusija u tajnosti testirala nuklearno oružje na arktičkom području, navodno u oblasti Novaja Zemlja. Radioaktivni jod-131 prvi put otkrili su naučnici s dva univerziteta u Kaliforniji 1938., a kasnije su ga povezali s radioizotopom sličnom iz testiranja atomske bombe koja su 1950-ih proveli Rusi i Amerikanci.

Iste opasne čestice prijetile su i poslije nuklearne katastrofe u Černobilu u Ukrajini 1986. te poslije nesreće u nuklearnoj elektrani Fukushima u Japanu 2011. Ali sporni jod-131 koristi se i u medicinskoj industriji i to za liječenje bolesti i raka povezanih za štitnom žlijezdom.

"S obzirom da je u atmosferi prepoznat samo jod-131, a drugih radioaktivnih sastojaka nije bilo, vjerujemo da mu je izvor u farmaceutskoj industriji jer upravo ona proizvodi radioaktivne lijekove. Ipak, teško je sa sigurnošću potvrditi lokaciju sporne tvornice zbog prebrzog mijenjanja smjera vjetrova koji nose opasne čestice, ali sumnjamo na istočnu Europu", rekla je Astrid Liland iz norveške agencije NRPA.

S njom se slaže i Britansko društvo za zaštitu od radiologije SRP. Zbog radioaktivnog oblaka iznad Europe uzbunu su podignule i Sjedinjene Američke Države pa su 17. februara na stari kontinent poslale specijaliziranu letjelicu WC-135C Constant Phoenix, koja bi trebala detektirati opasne čestice.

Isti avion nedavno je sudjelovao u ekspediciji iznad korejskog poluotoka nakon nagađanja da je Sjeverna Koreja izvela nuklearna testiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije