Sud u Beču: Bosanac Edin D. predvodio zločinačku organizaciju ‘Struja’

Radiosarajevo.ba
Sud u Beču: Bosanac Edin D. predvodio zločinačku organizaciju ‘Struja’
/ Foto: LPD
Javno tužilaštvo u Beču podiglo je optužnicu protiv zločinačke organizacije ‘Struja’ čiji su se pripadnici bavili reketarenjem. Prvo ročište u procesu bit će održano 11. oktobra.

Vođa bande poznat je kao ‘Edo’ što je zapravo nadimak 38-godišnjeg Edina D. – državljanina BiH, piše vienna.at na osnovu izvještaja agencije APA.

‘Edo’ se sumnjiči za pucnjavu u kafiću 'Cappuccino' u Hernalsu prije 10 godina kada je jedan lokalni gost poginuo, a drugi teško ranjen. Ubistvo nikad nije razjašnjeno, no sada Tužilaštvo smatra da će dokazati umiješanost bh. državljanina i u ovaj zločin.

Edin B. i njegova banda – u kojoj su bila tri Čečena, dva Bosanca i jedan Srbijac – usredotočili su se na jedan lokal u Ottakringu. Prvo bi poticali tuče u ugostiteljskom objektu u kojima bi, ni krivi ni dužni, stradali lokalni posjetitelji.

Onda su vlasnika primorali da jednog  od članova bande – Čečena Magomeda – zaposli kao izbacivača. Magomed bi tražio posebnu naknadu, no i pored toga što je vlasnik plaćao “zaštitu” 25-godišnji Čečen izazivao je tuče u lokalu.

Jedan od suvlasnika lokala bio je prinuđen u novembru 2015. prodati svoj udio za 50.000 eura, ali maltretiranje članova bande ‘Struja’ nije prestajalo. U februaru ove godine preostali stari vlasnik je morao platiti još 5.000 eura da kupi mir.

Banda se bavila iznuđivanjem novca i od vlasnika trgovina mobitela u 3. i 15. bečkom okrugu. Edin D. sebe je predstavljao kao projekt menadžera u trgovini nekretninama.

Jedan od “poslovnih partnera” – čijom je neažurnošću ostao bez tri šlepera u Crnoj Gori (zaplijenila ih je policija) – morao je kao kompenzaciju ‘Edi’ isporučiti 50 kilograma kanabisa koje je Bosanac prodavao u Beču. 

U proces, koji će trajati najmanje do sredine novembra, uključeni su renomirani austrijski advokati. Do sada su svi optuženi negirali optužbe ili ostvarivali svoje pravo na šutnju. 

Ključ optužbe je priznanje jednog bivšeg člana bande koji je nakon hapšenja svjedočio protiv bivšeg partnera. Zato je zaradio prijetnje smrću pa je iz sigurnosnih razloga prebačen u drugi zatvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije