Počinje prva azijska turneja Baracka Obame

Radiosarajevo.ba
Počinje prva azijska turneja Baracka Obame

Američki predsjednik Barack Obama krenut će danas na svoju prvu azijsku turneju u okviru koje će posjetiti Japan, Singapur, Kinu i Južnu Koreju, te učestvovati na samitu Azijsko-pacifičkog foruma za ekonomsku saradnju (APEC), javljaju agencije.

Trgovina i izvoz posebni prioriteti

Zvaničnici Bijele kuće kazali su u srijedu uoči posjete da se administracija nada nalaženju zajedničkog jezika s brojnim azijskim zvaničnicima oko jačanja savezništava, trgovine, rata u Afganistanu, neširenja nuklearnog oružja, pristupa Iranu i Sjevernoj Koreji te energetskih i klimatskih pitanja, piše Slobodnaevropa.org.

Obama će prenijeti da Amerika razumije važnost Azije u 21.vijeku, te da će biti jako i sveobuhvatno angažovana kako bi doprinijela cijelom nizu pitanja koja su kritična za naš napredak i sigurnost, rekao je na brifingu Ben Rhodes, zamjenik nacionalnog savjetnika za sigurnost, zadužen za strateške komunikacije.

Poseban prioritet kod prve Obamine posjete Aziji biće trgovina i izvoz.

Nakon polaska iz Washingtona u četvrtak, Obama će se zaustaviti u zračnoj bazi Elmendorf na Aljasci, prije nego što u petak stigne u Tokio, gdje će održati govor o američko-azijskim odnosima, i s japanskim premijerom Yukiom Hatoyamom imati zajedničku konferenciju za novinare nakon službenih razgovora, javlja Slobodnaevropa.org

Razmatranje vojnih sporazuma SAD i Japana, posebno pitanje preseljenje dijela američkih vojnih baza na Okinawi, Tokio je najavio među temama razgovora.

Naredne sedmice Peking i Seul

U nedjelju će se u Singapuru Obama sastati s premijerom Lee Hsien Loongom i učestvovati na samitu APEC-a, u okviru kojeg ima zakazane i bilateralne razgovore s predsjednicima Rusije i Indonezije, prije odlaska u posjetu Kini.

Američki predsjednik u ponedjeljak će posjetiti Shanghai, gdje ima zakazan susret s mladima, a u Pekingu će boraviti u utorak i srijedu, 17. i 18. novembra, gdje će održati službene razgovore s kineskim predsjednikom Hu Jintaom i premijerom Wen Jiabaom. Globalna recesija, borba protiv klimatskih promjena, zajednički napori na zaustavljanju širenja nuklearnog oružja, trgovinska razmjena, pitanje kursa kineskog juana, američki dug, samo su neke od najavljenih tema razgovora u Pekingu.

Američki predsjednik će se u četvrtak 19. novembra u Seulu sastati sa predsjednikom Južne Koreje Lee Myung-Bakom, a jedna od glavnih ekonomskih tema u razgovorima trebao bi biti zahtjev Washingtona da Seul otvori svoje tržište za uvoz američkih automobila, što je političko pitanje između dviju zemalja već gotovo 20 godina. Nuklearna prijetnja Pyongyanga, i obnova šestostranih pregovora o denuklearizaciji biće glavna politička tema razgovora u Seulu.

Obama će prije povratka u Washington u četvrtak, posjetiti i američke vojnike u Južnoj Koreji kojih je oko 40.000, javlja Slobodnaevropa.org

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije