Počeo historijski sastanak Putina i Kima

Fena
Počeo historijski sastanak Putina i Kima
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Satanak Kima i Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un započeli su u četvrtak svoj prvi zvanični sastanak u dalekoistočnom ruskom lučkom gradu Vladivostoku.

„Zadovoljan sam što vas vidim ovdje“, poručio je Putin Kimu, dodajući kako se nada da bi njihov samit mogao pomoći u rješenju spora između Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država oko programa nuklearnog naoružanja Pyongyanga.

„Pozdravljamo vaše napore na razvoju međukorejskog dijaloga i normalizaciji odnosa Sjeverne Koreje i SAD-a“, dodao je Putin.

Dvojica čelnika rukovala su se na početku njihovog samita, koji se održava uz snažne mjere sigurnosti na Ruskom otoku, dijelu univerzitetskog kampusa, prije nego što su sjeli i nasmiješili se jedan drugome pred kamerama.

Nakon ceremonijalnog otvaranja, dvojica čelnika održat će razgovore licem u lice, za kojima će uslijediti opširniji dijalog, prenosi ruska novinska agencija TASS. Ne očekuje se nikakva zvanična objava ni izjave dvojice čelnika nakon razgovora.

Razgovori će također biti posvećeni ekonomskoj saradnji između dvije zemlje.

Oni su uslijedili u vrijeme dok Sjeverna Koreja počinje tražiti saveznike nakon propasti samita između američkog predsjednika Donalda Trumpa i Kima u Hanoju u februaru.

Washington želi da  Pyongyang odustane od svog programa nuklearnog naoružanja, dok Sjeverna Koreja traži ukidanje međunarodnih sankcija koje su počele gušiti njenu ekonomiju.

Moskva i Pyongyang imaju tradicionalno dobre odnose, ali je Kim tek nedavno prihvatio poziv iz Moskve, koji mu je prvi put uručen u maju prošle godine, prenosi dpa.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije