Počelo suđenje: Tinejdžeri iz BiH oteli taksistu i vozili ga u prtljažniku

Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje: Tinejdžeri iz BiH oteli taksistu i vozili ga u prtljažniku
/ Uoči početka suđenja (Foto: ORF)
U Salzburgu je počelo suđenje petorici tinejdžera starosti 17-19 godina koji se, između ostalog, terete za otmicu taksiste.

Mladići – među kojima je najviše bh. državljana, ali i po jedan Austrijanac i Rumun – zaprepastili su javnost u Austriji kada su 5. marta opljačkali, a potom oteli taksistu i vozili ga u prtljažniku njegovog automobila.

Taksistu su izbacili iz automobila u Bischofshofenu a oni su vozilo vratili u Salzburg. Tokom ove vožnje čak tri puta ih je snimio radar zbog prebrze vožnje što je alarmiralo policiju da ih zaustavi i uhapsi.

Robert Galler, advokat mladića, apelirao je na Sud da bude blagonaklon prema njegovim klijentima i ne izriče im oštru kaznu.

"Nema opravdanja za ono što su uradili, ali riječ je o 'mladalačkom ludilu' koje je pojačao alkohol. Željeli su se samo malo provozati", rekao je Galler.

Svoje tvrdnje obrazložio je i činjenicom da četvorica od petorice mladića dosada nisu bili osuđivani.

Da li će Sud imati razumijevanja znat će se za koji dan: Za navedena krivična djela maloljetnicima prijeti do 7,5 godina zatvora, dok punoljetni mogu računati na dvostruko duži boravak iza rešetaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije