Počeli intenzivni pregovori Velike Britanije i EU: Situacija je teška

0
Radiosarajevo.ba
Počeli intenzivni pregovori Velike Britanije i EU: Situacija je teška
Foto: EPA-EFE / Bruxelles

Predstavnici Velike Britanije i Evropske unije započeli su dvodnevne intenzivne i neizvjesne razgovore o trgovinskim odnosima nakon Brexita, koji se smatraju posljednjom šansom za postizanje sporazuma. 

"Situacija je teška. Nije moguće predvidjeti rezultat. Put je jako uzak", povjerio se tokom večeri izvor blizak razgovorima.

Irski premijer Michael Martin priznao je na kanalu RTE da su razgovori na "vrlo teškoj prekretnici" i pozvao je pregovarače da dokažu "svu moguću kreativnost.

"Predosjećaj mi govori da su izgledi 50/50, mislim da ne možemo biti previše optimistični", priznao je Martin. 

Naporno ćemo raditi da postignemo dogovor, obećao je glavni britanski pregovarač David Frost po dolasku u Bruxelles, gdje su nastavljeni razgovori prekinuti u petak nakon neuspješne sedmice u Londonu. 

Odluku o tom "novom naporu" od 48 sati su donijeli na najvišoj razini britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Dvoje dužnosnika obznanit će stanje u ponedjeljak navečer, pod sve jačim pritiskom rokova, jer bi eventualni trgovinski sporazum trebali ratificirati britanski i europski parlamenti kako bi stupio na snagu 1. januara. 

"Vjerojatno su ovo posljednji dani za odluku hoće li biti sporazuma ili ne", ocijenio je u nedjelju George Eustice, britanski ministar za okoliš na BBC-u. 

Pristup europskih ribara britanskim vodama, hiperosjetljivo pitanje za neke države članice, dio je triju tačaka koje blokiraju razgovore od marta o načinu rješavanja sporova u budućem sporazumu i garancijama koje zahtijeva EU za britanski pristup bez kvota njenom velikom tržištu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije