Počela kampanja za evropske izbore

Radiosarajevo.ba
Počela kampanja za evropske izbore

Kongresom Evropske narodne stranke u srijedu u Warszawi počela je kampanja za junske evropske izbore.

Kongres Evropske narodne stranke (ENS/EPP – European People's Party), najbrojnije političke grupacije u Evropskom parlamentu, započinje u srijedu u Warszawi, a na kongresu će se krenuti s izbornom kampanjom za junske izbore za novi saziv Evropskog parlamenta.

Na kongres, koji službeno započinje u srijedu poslijepodne, dolazi 2.700 delegata iz čitave Evrope, a očekuje se i dolazak velikog broja premijera i predsjednika, koji su na čelu stranaka koje pripadaju ENS-u.

Između ostalog na kongresu bi trebala sudjelovati njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski premijer Francois Fillon, italijanski premijer Silvio Berlusconi, a u Varšavu su doputovali i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i predsjednik Evropskog parlamenta Hans-Gert Poettering, javila je Hina.

Glavne teme dvodnevnog skupa biće pripreme za izbore, a raspravljat će se i o mjerama koje će predložiti Evropskoj uniji da se stabilizira ekonomija. Razgovarat će se i o vanjskoj politici, sigurnosnoj politici te klimatskim promjenama.

ENS, u slučaju da osvoje najviše mjesta u Evropskom parlamentu i zadrže većinu koju su i do sada imali, predložit će i Jose Manuela Barrosa za još jedan mandat predsjednika Evropske komisije.

U četvrtak će na kongresu ENS-a govorit i Lech Walesa, vođa pokreta Solidarnosti i podsjetiti na vrijeme koje je otvorilo put novom ujedinjenju Evrope.

Fena/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije