Pobunjenici tvrde da je hemijsko oružje na granicama

Radiosarajevo.ba
Pobunjenici tvrde da je hemijsko oružje na granicama

Prema tvrdnjama Sirijske oslobodilačke armije, vlada Bashara al Assada je premjestila hemijsko oružje na aerodrome na granicama. Assadov režim je jučer upozorio da bi mogao upotrijebiti hemijsko oružje u slučaju strane vojne intervencije.

"Mi u združenoj komandi Sirijske oslobodilačke armije vrlo dobro znamo lokacije i pozicije tog oružja. Mi, takođe, objavljujemo da je Asad premjestio dio tog oružja i opreme za miješanje hemijskih komponenti na aerodrome na granici", navela je Sirijska oslobodilačka armija u saopštenju.

Portparol sirijskog ministarstva vanjskih poslova Jihad Makdissi je jučer na konferenciji za novinare u Damasku izajvio da Sirija ima hemijsko oružje i da će ga upotrijebiti ako bude napadnuta spolja, ali ne protiv svojih civila. Sirijski režim je time prvi put priznao da posjeduje oružje za masovno uništenje nakon što su njegove snage ponovo uspostavile kontrolu nad većinom Damaska poslije žestokih sukoba sa pobunjenicima koji su trajali čitavu sedmicu.

Američki predsjednik Barack Obama upozorio je sirijskog predsjednika Bashara Assada da bi bila "tragična greška" kada bi upotrijebio hemijsko oružje, prenosi AFP.

Intenziviranje nasilja u Siriji i strah da bi Damask mogao upotrijebiti hemijsko oružje izazvali su veliku zabrinutost u Jordanu koji se plaši da bi mogao biti uvučen u sukob sa "ozbiljnim" posljedicama, kažu analitičari. Izvori bliski jordanskoj vladi tvrde da ona svakodnevno održava sastanke na kojima razmatra mogućnost slanja specijalnih snaga ako i kada sirijski režim upotrebi hemijsko i biološko oružje.

Vladini zvaničnici, međutim, nisu mogli da potvrde ovu informaciju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije