Plutali Pacifikom 30 dana, pili kišnicu i jeli sirovu ribu, spasili ih moreplovci iz - bh. komšiluka

1
Radiosarajevo.ba
Plutali Pacifikom 30 dana, pili kišnicu i jeli sirovu ribu, spasili ih moreplovci iz - bh. komšiluka
Foto: Printscreen / Spašeni ribari

Zadarski moreplovci Mario Radulić i Marko Birkić, koji su plovili tunolovcem Marielle, nedavno su u Tihom okeanu spasili dva ribara koja su u ribarskom brodiću plutala čak 30 dana.

Nesretni ribari, državljani Kiribatija, u svom tri metra dugom brodiću plutali su međunarodnim vodama zapadnog Pacifika.

Pili su kišnicu i jeli sirovu ribu kako bi preživjeli. Kada su ih pronašli, bili su iscrpljeni, izgladnjeli, dehidrirani i izgorjeli od sunca. Pokvario im se motor na brodiću, a morska struja ih je odnijela 500 kilometara od njihova otoka Nonouti, piše HRT.

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

Kongres SAD: Izabran novi lider koji će voditi Klub za BiH

"Tokom traženja ribe, osmatrač na jarbolu je primijetio nešto na velikoj udaljenosti. Okrenuli smo kurs prema tamo. Kad smo se približili imali smo što primijetiti - dvoje ljudi koji su bili jako iscrpljeni i na izmaku snaga", ispričao je Mario Radulić, zapovjednik broda Marielle.

Ribari su vidjeli jedan brod četvrti dan nakon kvara, ali on ih nije uočio. Njihov mali brod bio je prenizak da ga radar otkrije.

"Mislili smo da smo vrlo blizu smrti, ja i moj prijatelj u malom brodu", kazao je Etuati Rabaere s Kiribatija.

"Srećom, mi smo bili na pravom mjestu u pravo vrijeme. U ovako lošim vremenskim uvjetima koji vladaju Pacifikom, šanse za preživljavanje su ravne nuli", napomenuo je Radulić.

Ribari su imali sreće jer su posljednjih sedmica vladali kišni uvjeti na Pacifiku.

Kad su se ribari popeli na palubu Marielle, vodu i hranu morali su im davati pomalo. Inače, Marielle ima 21 člana posade - jednog Meksikanca, sedam Filipinaca, 11 Mikronežana i dva Hrvata.

Mario Radulić i Marko Birkić doživjeli su nešto što će doživotno pamtiti

👇 Svjedočanstvo zadarskog kapetana o spašavanju ribara usred Pacifika #HRTDnevnik

Posted by HRT Vijesti on Sunday, November 19, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije