Pljušte kazne za Ducato bandu: U Tuzli prodali 400 bicikala ukradenih u Njemačkoj

Radiosarajevo.ba
Pljušte kazne za Ducato bandu: U Tuzli prodali 400 bicikala ukradenih u Njemačkoj
/ Zaplijenjeni ukradeni bicikli (Foto: Policija Reutlingen)
Okružni sud u njemačkom Tübingenu donio je još jednu presudu u slučaju protiv članova tzv. Ducato bande.

Jučer je 21-godišnji državljanin BiH osuđen je na pet godina zatvora, nakon što su prošle sedmice trojica njegovih saučesnika dobila između 56 i 78 mjeseci zatvora. U novembru prošle godine vođa bande osuđen je na šest godina zatvora.

Proces na Okružnom sudu u njemačkom Tübingenu ne pamti se u ovoj zemlji. Suđenje je počelo u septembru, a do ljeta 2018. godine zakazana su čak 44 dana rasprave u procesu protiv članova tzv. Ducato bande.

Optuženo je devet osoba iz BiH i Srbije – starosti između 20 i 51 godinu – koji su krali bicikle, alate i obojene metale u Tübingenu i Böblingenu te ih kasnije prodavali u Tuzli.

Tužilac je prikupio dokaze da su četvorica optuženih muškaraca i jedna žena, svi iz BiH i Srbije, regrutirali četvoricu zemljaka u centrima za traženje azila u Njemačkoj.

Dogovor je bio da azilanti kradu visokokvalitetne bicikle u vrijednosti od po 500 eura za koje su im naredbodavci plaćali po 70-100 eura. Banda je ukrala ukupno oko 400 bicikala ukupne vrijednosti 190.000 eura.

Kasnije su se prebacili na krađu alata, obojenih metala i goriva. Plijen je završavao u Tuzli, gdje je u jednoj trgovini prodavan kao "polovna roba iz Njemačke".

U okolini Tübingena članovi bande pronašli su skladište za ukradenu robu, prostor koji su u oktobru 2016. godine zapalili i načinili milionsku štetu da bi prikrili tragove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije