Plava grobnica: U ovoj godini u Sredozemnom moru se utopilo više od 2.000 migranata

Radiosarajevo.ba
Plava grobnica: U ovoj godini u Sredozemnom moru se utopilo više od 2.000 migranata

Međunarodna organizacija za migracije saopćila je da je od početka godine u Sredozemnom moru život izgubilo više od 2.000 afričkih migranata koji su ilegalnim putevima pokušali da doplove do teritorije Evrope, javlja Anadolu Agency (AA).

„Mediteran je u ovoj godini bio grobnica za više od 2.000 utopljenih migranata. U istom periodu prošle godine u Sredozemnom moru je život izgubilo 1.607 migranata“, kazao je glasnogovornik Organizacije Itayi Viriri na današnjoj konferenciji za medije u Ženevi.

Viriri je kazao da je u prvih sedam mjeseci ove godine preko Sredozemnog mora u Evropu stiglo 188.000 migranata i izrazio zabrinutost činjenicom da će uskoro ta brojka preći i 200.000.

Tokom 2014. godine istim putem u Evropu je stiglo ukupno 219.000 migranata, a na tom putu je život izgubilo ukupno 3.500 osoba.

Migranti iz afričkih zemalja neuvjetnim plovilima i posredstvom lanaca krijumčara već nekoliko godina pokušavaju da se preko Sredozemnog mora domognu teritorije Italije, a odatle idu u različite dijelove Evropske unije. More je sve češće poprište tragičnih nesreća, a problem sve većeg vala migranata je postao najčešća tema rasprava u Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije