Pjongjang zaprijetio bespoštednim napadom

Radiosarajevo.ba
Pjongjang zaprijetio bespoštednim napadom

Sjeverna Koreja upozorila je danas da će izvesti "bespoštedni" napad ukoliko je SAD i njeni saveznici isprovociraju, nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Barak Obama okarakterisao nuklearne i raketne programe Pjongjanga kao "veliku prijetnju" svijetu.

"Ukoliko SAD i njene pristalice samo i djelićem dirnu naš suverenitet, naša vojska i narod pokrenuće odmazdu hiljade puta goru surovim vojnim napadom", piše list " Mindžu džoson".

Ovaj list opisuje Obamu kao dvoličnu osobu, jer podržava svijet bez nuklearnog naoružanja, u isto vrijeme čineći "frenetične napore" da razvije novo nuklearno naoružanje u SAD. Nuklearni program nije monopol SAD, piše ovaj list.

Rusija, koja dijeli granicu sa Sjevernom Korejom, brzo je reagovala i rekla da će svaka raketa u pravcu ruskog vazdušnog prostora biti efikasno oborena.

"Svaka raketa biće odmah oborena", rekao je zamjenik ministra odbrane Viktor Popovkin, prenosi agencija Interfaks.

Upozorenje Sjeverne Koreje uslijedilo je nakon što su vlade Japana i Južne Koreje rekle da režim možda priprema lansiranje dvije dugometne balističke rakete, kao odmazdu za sankcije Savjeta bezbjednosti UN.

Savjet bezbjednosti uveo je oštrije mjere kao kaznu Sjevernoj Koreji zbog nuklearne probe prošlog mjeseca, uključujući zabranu na izvoz oružja iz te države, kao i uvoza svakog, osim oružja malog kalibra.

Savjet bezbjednosti zatražio je od zemalja članica da zaustave i pretraže sve brodove Sjeverne Koreje za koje pretpostave da prevoze nuklearno i balističke naoružanje i tehnologiju.

Američki predsjednik istakao je da će biti uloženi svi napori na primjeni sankcija.

Ističući ponudu za pregovore Obama je rekao da će se izbiljnim i značajnim sankcijama odgovoriti na „ratoborno, provokativno ponašanje koje predstavlja prijetnju susjedima".

Mediji u Južnoj Koreji pišu da je Pjongjang počao povlačenje novca iz banaka u Makau kako bi spriječili sankcije UN.

Sjeverna Koreja odgovorila je na poteze UN prijetnjom o daljim raketnim lansiranjima, procesom obogaćivanja uranijuma i pretvaranjem plutonijuma u oružje. Strahuje se da Pjongjang priprema još jednu nuklearnu probu, treću od oktobra 2006. godine.

Eventualno testiranje interkontinentalne balističke rakete uključiće poboljšanu verziju rakete „tipodong-2" koja ima teoretski domet od 4 800 kilometara, što je sasvim dovoljno za napad na Aljasku.

U prethodnim testovima, raketa ili nije eksplodirala ili je pala u Pacifik.

Viši neimenovani američki vojni zvaničnik upozorio je ove sedmice da Sjeverna Koreja može predstavljati istinsku prijetnju zapadnoj obali SAD "u narednih tri do pet godina" ukoliko se ne bude provjeravao njen napredak u tom smislu.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije