Pirati napali tanker i oteli pet Indijaca

Radiosarajevo.ba
Pirati napali tanker i oteli pet Indijaca

Pirati su napali tanker u priobalnom području Nigerije i oteli pet indijskih članova posade, saopćeno je iz kompanije Medallion Marine, zadužene za brod SP Brussels, javlja Fena.

''U ponedjeljak 17. decembra, naoružani pirati su ušli na brod koji se nalazio 40 milja (65 kilometara) u Delti Nigera, naftnoj regiji na jugu Nigerije, izjavio je u srijedu glasnogovornik preduzeća Martin Baxendale u saopćenju.

''Pirati su ušli na brod u potrazi za ličnim stvarima i odveli su pet članova posade u odlasku, dodao je Baxendale, prije nego što je precizirao agenciji AFP- u jednom emailu da su svi taoci indijski državljani.

Prema saopćenju, drugi članovi posade su sigurni i brod je stigao u luku Lagos, ekonomski glavni grad Nigerije.

''Sve se čini da se članovi posade vrate živi i zdravi, navedeno je u saopćenju.

Regija Delte Nigera, gdje skoncentrisana naftna proizvodnja Nigerije, prvog proizvođača afričke sirove nafte, bila je poprište niza sukoba dok vlada nije potpisala 2009. godine amnestiju aktivista koji traže pravedniju raspodjelu naftnih prihoda.

Stranci su uvijek meta organiziranih bandi koje vrše otmice kako bi dobili otkupninu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije