Pilot preminuo dok je upravljao avionom

Radiosarajevo.ba
Pilot preminuo dok je upravljao avionom

Putnički avion američke kompanije Continental, čiji je pilot umro tokom leta iz Bruxellesa, u četvrtak oko podneva po mjesnom vremenu sigurno je sletio u Newarku u američkoj saveznoj državi New Jersey pod upravljačkom palicom dvojice kopilota.

Tvrtka Contintal ranije je priopćila da je 61-godišnji pilot umro zbog prirodnih uzroka te da se u zrakoplovu Boeing 777-200 nalazi 247 putnika i članova posade. Pilot je 21 godinu letio s Continentalom.

Continental je također naveo da dvojica prvih časnika, kopilota, imaju iskustva u slijetanju s navedenim tipom aviona.

Zbog kiše je vidljivost u zračnoj luci Newark u vrijeme slijetanja bila 1,5 do dva kilometra. Na aerodromu u Newarku poduzeli su sve mjere kako bi olakšali slijetanje aviona, očistivši sletnu stazu od ostalih aviona i pripremivši vozila vatrogasne službe i hitne medicinske pomoći za pružanje pomoći.

Do prošle je godine, po propisima FAA, obvezna dob za penzionisanje pilota putničkih aviona bila 60 godina, ali su lobiranjem u Kongresu pilotske udruge pomaknule tu granicu na 65 godina, uz obvezu češćih zdravstvenih pregleda.

Tportal.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije