Pilot često upozoravao na tehničke probleme predsjednikovog aviona

Radiosarajevo.ba
Pilot često upozoravao na tehničke probleme predsjednikovog aviona

Roditelji poginulog pilota koji je prevozio poljskog predsjednika na njegovom posljednjem letu, opovrgavaju glasine da je za nesreću kriv njihov sin.

Oni su izgubili voljenog sina, a sada osim što se moraju suočiti s velikim gubitkom, moraju se boriti za njegovu reputaciju. Lucyna (59) i Wladyslaw Protasiuk (60) iz Poljske ne mogu vjerovati da je njihov sin Arkadiusz, pilot predsjedničkog aviona, poginuo. Još im je teže kada njihova mrtvog sina okrivljuju za smrt predsjednika Lecha Kaczynskog, piše Super Express.

„Naš sin nije pogriješio, ne bi se ljudi prema njemu trebali ponašati kao da je stroj. On je bio najbolji pilot“, kažu roditelji sa suzama u očima.

„Volio je letjeti. Avion je bio njegov život“, kazao je otac Wladyslaw, također pilot, prenosi Dnevnik.hr.

Od 1997., Arek je služio u 36. pukovniji posebnog avio prijevoza, a od 2009. bio je komandant posade. Arek je, kako kaže njegov otac, iza sebe imao 1.939 sati leta i uvijek je sigurno prevozio uglednike. Pitanje koje ih muči je: Što se moglo dogoditi?

„Naš je sin često govorio o tehničkim problemima državnog aviona“, rekao je pilotov otac te naveo primjere letova u Kinu i na Haiti.

Otac opovrgava tvrdnje da je došlo do nesporazuma zbog komunikacije na ruskom, jer je Arek ruski govorio tečno. Majka Lucyna ispričala je kako se sjeća njihova posljednjeg razgovora. Prije puta nazvao ih je kako bi im rekao da putuje.

„On nas se uvijek rado sjetio, a sada je njegov život gotov“, rekla je Lucyna.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije