Peter Galbraith uklonjen sa funkcije u Afganistanu

Radiosarajevo.ba
Peter Galbraith uklonjen sa funkcije u Afganistanu


Potvrđeno je "da je nemoguće" da bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj, a do nedavno i zamjenik posebnog UN-ovog izaslanika za Afganistan, Peter Galbraith nastavi da i dalje obavlja svoj posao u Afganistanu, saznaje BBC.

Galbraith je razljutio afganistanske zvaničnike nakon što je optužio afganistansku nezavisnu izbornu komisiju da nije uspjela da se izbori za izbornim malverzacijama i krađom glasova.

Sredinom mjeseca Galbraith je napustio Afganistan zbog nesuglasica s nadređenima po pitanju nepravilnosti na predsjedničkim izborima od 20. avgusta.

Po pisanju Timesa, Galbraith je zagovarao tvrđe stajalište prema izbornoj komisiji koja je optužena za pristrasnost prema afganistanskom predsjedniku Hamidu Karzaiju. Galbraith je želio pojačati pritisak na izbornu komisiju kako bi konačni izborni rezultati zaista odražavali volju afganistanskog glasačkog tijela.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije