Pet mladića uhapšeno zbog silovanja curice, preminula je nakon četiri dana

0
Radiosarajevo.ba
Pet mladića uhapšeno zbog silovanja curice, preminula je nakon četiri dana
EPA-EFE / Belgija

Pet osoba uhapšeno je u Belgiji zbog navodnog grupnog silovanja 14-godišnje djevojčice, koja je umrla manje od sedam dana kasnije.

Prema navodima u beglijskim medijima, slike napada na djevojčicu podijeljene su na društvenim mrežama.

Žrtva je preminula četiri dana kasnije, piše BBC.

Tužioci kažu da su trojica osumnjičenih maloljetni, dok su dvojica muškaraca starih 18 i 19 godina uhapšeni i trebali bi se pojaviti na sudu u srijedu.

Tužilaštvo je samo potvrdilo da se protiv njih vodi istraga zbog "djela koja su se dogodila neposredno prije smrti žrtve".

Prema izvještajima belgijskih medija, djevojčica je 15. maja dogovorila susret s muškarcem na groblju u Ghentu. Međutim, navodno je stigao s još četvoricom osumnjičenih i napao žrtvu. Slike iz napada prenesene su i na društvene mreže.

"Cijeli joj se svijet srušio", rekao je njen otac flamanskom listu Het Nieuwsblad.

Slučaj je doveo do snažnog odgovora belgijskih političara, a državna sekretarka za ravnopravnost Sarah Schlitz obećala je da će poduzeti mjere kako bi spriječila dijeljenje slika seksualnog napada na mreži.

"Distribucija takvih slika na društvenim mrežama nije samo nepodnošljiva, već je i potpuno ilegalna. To jednostavno ne bi trebalo biti moguće", rekla je.

Liesbet Stevens, stručnjak za rodnu ravnopravnost, rekao je za VRT News da ovaj napad "nažalost nije izolirani slučaj", napominjući da se svake godine u Belgiji prijavi oko 200 grupnih silovanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije