Peshmerge ušle u Bashiqu i vode ulične borbe

Anadolija
Peshmerge ušle u Bashiqu i vode ulične borbe
U okviru operacije oslobađanja Mosula od terorista IS-a, kurdske snage peshmerge ušle su u kvart Bashiqu koji se nalazi na sjeveroistoku grada kojeg teroristi kontroliraju od ljeta 2014. godine.

Peshmerge su rano jutros sa tri strane ušle u Bashiqu u kojoj se vode ulične borbe.

Na prvom frontu borbe protiv terorista IS-a bore se specijalne jedinice peshmergi “Zerevani“ koje su oklopnim vozilima već u prvim satima akcije ostvarili proboj IS-ovih linija.

Reporter AA sa terena javlja da su i vojni stručnjaci međunarodne koalicije za brbu protiv IS-a pružili logističku i stručnu podršku peshmergama za akciju oslobađanja Bashiqe.

Shodno najavama zvaničnika Regionalne kurdske samouprave na sjeveru Iraka, peshmerge bi trebale zauzeti Bashiku koja se nalazi oko 20 kilometara od centra Mosula i sa te sjeveroistočne strane će osigurati podršku iračkim snagama koje bi sa južne i istočne strane trebale izvršiti konačni slom IS-a u Mosulu.

U neposrednoj blizini Bashiqe se nalazi vojni kamp u kojem turska vojska vrši obuku kurdskih snaga “Garda Ninove“ koju čine lokalni borci koji učestvuju u borbama protiv IS-a.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije