Peres i Merkel o stanju u Iranu, policija uhapsila Rafsanjanijevu kćer

Radiosarajevo.ba
Peres i Merkel o stanju u Iranu, policija uhapsila Rafsanjanijevu kćer

Izraelski predsjednik Shimon Peres pozdravio je proreformske demonstracije u Iranu, rekavši kako se nada kraju iranskog tvrdolinijaškog rukovodstva.

Nedjeljni komentari izraelskog predsjednika, čije su dužnosti uglavnom ceremonijalne, među najvišim su izrazima podrške demonstrantima iz Izraela, iranskog ogorčenog neprijatelja.

Obraćajući se jevrejskoj grupi, dobitnik Nobelove nagrade za mir pozvao je mlade Irance da "podignu glas za slobodu", javio je AP. Peres je izjavio kako se nada da će "jadna iranska vlada nestati".

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je da Izrael "treba biti zbrisan s mape".

Izrael se dugo brine da Iran razvija nuklearno oružje, što Iran negira.
.....
Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u nedjelju iranske vlasti da ponovo prebroje glasove sa predsjedničkih izbora održanih 12. juna.

"Njemačka je na strani naroda Irana, koji želi iskoristiti svoje pravo na slobodu izražavanja i slobodu okupljanja", kazala je kancelarka u svojoj izjavi, prenio je DPA.

Merkel je pozvala iranske vođe da dozvole mirne demonstracije i da se suzdrže od korištenja sile, te da oslobode zatvorene opozicionare.

Ona je takođe zatražila ukidanje restrikcija stranim medijima koji pokrivaju ulične proteste, do kojih je došlo nakon što je predsjednik Mahmoud Ahmadinejad ponovo izabran na glasanju za koje opozicija tvrdi da je namješteno.

"Ljudska i civilna prava moraju se poštovati", kazala je njemačka kancelarka.

U subotu više od 4.000 Iranaca u egzilu demonstriralo je u njemačkim gradovima protiv rezultata izbora, noseći zelene transparente, što je boja opozicije, na kojima je pisalo "želimo novo glasanje" i "dolje diktator".
....
Iranska državna televizija javila je u nedjelju da su vlasti uhapsile kćerku bivšeg predsjednika Hashemija Rafsanjanija skupa s četvero ostalih članova njegove porodice jer su učestvovali na nedozvoljenim protestnim skupovima.

Televizija je javila da su se hapšenja desila u subotu uvečer. Današnji izvještaj zvanične TV na engleskom jeziku nije identifikovao četvero ostalih članova porodice niti je pružio više detalja, prenosi AP.

Državna TV prikazala je slike Fazeeh Hashemi, Rafsanjanijeve najstarije ćerke, kako se obraćala stotinama piristalica opozicije prošle sedmice.

Rafsanjani nije krio svoje nezadovoljstvo predsjednikom Mahmoudom Ahmadinejadom, čiju je izbornu pobjedu 12. juna osporio opozicijski kandidat Mir Hossein Mousavi.

Ahmadinejad je optužio Rafsanjanija i njegovu porodicu za korupciju.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije