SAD / Pentagon potvrdio da šalje dodatnih 1.000 vojnika na granicu s Meksikom

23. 02. 2019. u 20:45:00 Fena

Shares: 0

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) potvrdilo je da će na granici s Meksikom biti raspoređeno dodatnih 1.000 vojnika, u cilju sprečavanja ilegalnih ulazaka u zemlju.

Iz Ureda za odnose sa javnošću Pentagona saopćeno je da će od 1. marta 1.000 vojnika biti raspoređeno na novim položajima, javlja Anadolija.

Američki mediji navode da će nove vojne snage raditi na postavljanju bodljikave žice u dužini od oko 225 kilometara.

Pretpostavlja se da se na granici trenutno nalazi oko 5.000 vojnika.

Pentagon je na granici sa Meksikom, nakon dolaska migranata u novembru prošle godine, rasporedio 5.900 vojnika. Tu su trebali biti od 15. decembra do 31. januara.

Više od 7.000 ljudi u novembru prošle godine je iz zemalja Srednje Amerike krenulo prema SAD-u i stiglo do meksičkog grada Tijuane.

Mnogi migranti odlučili su se na bijeg iz Gvatemale, Hondurasa i El Salvadora, a kao glavne razloge navode siromaštvo, nasilje i tiraniju.

Uprkos upozorenjima da će biti privedeni, odlučni su ući u SAD. Pripadnici granične policije SAD-a u novembru su protiv migranata, među kojima su se nalazili i maloljetnici, koristili suzavac, u namjeri da ih spriječe da pređu granicu.

Američki predsjednik Donald Trump ranije je saopćio kako nijednom migrantu iz konvoja koji je iz Srednje Amerike krenuo prema SAD-u, neće biti odobren ulazak u zemlju, osim ako to sud ne naredi.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA