Pedeset i tri tijela pronađena u džamiji, većina pretučena na smrt

Radiosarajevo.ba
Pedeset i tri tijela pronađena u džamiji, većina pretučena na smrt

Najmanje 105 osoba je poginulo tokom sukoba u prijestolnici Centralnoafričke Republike u četvrtak, kazao je svjedok za Reuters i humanitarni radnik, prenosi Fena.

Dopisnik Reutersa prebrojao je 53 tijela u džamiji u naselju PK5 u Banguiju. Čini se da je većina žrtava pretučena na smrt, izvijestio je dopisnik.

Samuel Hanryon, koji radi za humanitarnu organizaciju Ljekari bez granica, u bolnici u glavnom gradu, rekao je da se još 52 tijela nalaze u mrtvačnici te bolnice.

Puškaranje je odjekivalo širom Banguija u četvrtak, u najtežim sukobima u posljednjim mjesecima.

Bivši pobunjenici koji kontrolišu Bangui saopćili su da su se našli pod napadom lokalnih milicija i boraca odanih svrgnutom predsjedniku Francoisu Bozizeu.

Sjećanja na genocid u Ruandi iz 1994., kada je svijet nijemo posmatrao kako je ubijeno na stotine hiljada ljudi, nagnala su Sjedinjene Države i druge zapadne sile da lobiraju za međunarodnu akciju kako bi se spriječilo da anarhija u Centralnoafričkoj Republici dovede do većih zločina nad civilnim stanovništvom. 

Vijeće sigurnosti UN-a dalo je u četvrtak mandat francuskim snagama da intervenišu u Centralnoafričkoj Republici kao podrška sveafričkim snagama kako bi se uspostavila sigurnost.

UN-ove snage će biti raspoređene "u periodu od 12 mjeseci" kako bi "štitile civile, uspostavile red i sigurnost, stabilizirale zemlju i olakšale dopremu humanitarne pomoći".  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije