Patino i Hague danas o statusu Juliana Assangea

Radiosarajevo.ba
Patino i Hague danas o statusu Juliana Assangea


Ministar vanjskih poslova Ekvadora Ricardo Patino, koji je jučer doputovao u London radi pregovora o statusu osnivača Wikileaksa Juliana Assangea, sastat će se danas sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Williamom Hagueom, javlja Anadolija.

Patino se jučer po dolasku u glavni grad Velike Britanije sastao i sa Assangeom koji godinu dana boravi u ambasadi Ekvadora u Londonu. Patino je ranije rekao da se nada da će pitanje Assangea biti rješeno.

Vrhovni sud Velike Britanije osudilo je Assangea za silovanje dvije žene i donio odluku o njegovoj deportaciji u Švedsku, nakon čega je Assange tražio azil u ambasadi Ekvadora u Velikoj Britaniji.

Uprkos protivljenju britanskih vlasti, ambasada Ekvadora u Londonu je primila Assangea. Osnivač Wikileaksa živi posljednju godinu dana u ambasadi.

Assange od britanskih vlasti zahtijeva dozvolu da otputuje u Ekvador ili garanciju da neće biti poslan u Sjedinjene Američke Države ukoliko bude izručen Švedskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije