Parlament Ukrajine usvojio zakon po kojem se zatvorenici mogu priključiti vojsci

3
Radiosarajevo.ba
Parlament Ukrajine usvojio zakon po kojem se zatvorenici mogu priključiti vojsci
Foto: AA / Ukrajinska vojska

Zemlja pokušava odgovoriti na nedostatak dobrovoljaca nakon više od dvije godine rata koji su uzrokovali teške ljudske gubitke i iscrpili trupe. Prihvatit će se samo zatvorenici koji imaju još samo tri godine kazne za izdržavanje.

Poslanici iz Kijeva su u srijedu, 8. maja, usvojili nacrt zakona kojim se određenim ukrajinskim zatvorenicima omogućuje smanjenje kazne zatvora pridruživanjem oružanim snagama.

Tekst, koji još uvijek mora potpisati predsjednik Volodymyr Zelensky, da bi se primijenio u zatvorima zemlje, dobio je većinu glasova u parlamentu, dok vojska ima problema u pronalaženju novih regruta koji bi zamijenili ljudske gubitke i iscrpljene vojnike nakon više od dvije godine rata.

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

Ovaj nedostatak dobrovoljaca, u kombinaciji s nedostatkom streljiva, doveo je do negativnih posljedica na frontu. Ukrajinski generalštab proteklih sedmica neprestano upozorava na pogoršanje situacije na istoku zemlje usljed ofanzivem ruske vojske koja preuzima male dijelove teritorija, piše LeMonde.

Ukrajinska vojska strahuje da je pred njima još veća ruska ofanziva koja bi trebala krenuti u ljeto i potrebni su im novi vojnici da bi zaustavili potpuni slom linija odbrane.
 
 
 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije