Parlament Ugande donio zakon: Za homoseksualne odnose slijedi - doživotni zatvor

5
Hina
Parlament Ugande donio zakon: Za homoseksualne odnose slijedi - doživotni zatvor
Foto: Fena / Ilustracija / Zastava sa Pride-a u Sarajevu

Parlament Ugande donio je zakon koji kriminalizira identificiranje kao pripadnik LGBTQ skupine, dajući vlastima široke ovlasti nad Uganđanima koji su već suočeni sa zakonskom diskriminacijom i napadima na ulici.

Više od 30 afričkih zemalja, uključujući Ugandu, već zabranjuju istospolne odnose. Ali novi zakon je prvi koji zabranjuje jednostavno identificiranje kao lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne i queer osobe, tvrde u skupini za ljudska prava Human Rights Watch.

Pristaše novog zakona kažu da je potrebno kazniti širi niz LGBTQ aktivnosti, za koje kažu da prijete tradicionalnim vrijednostima u konzervativnoj i religioznoj istočnoafričkoj zemlji.

Majka nestale djevojčice (2) ne može biti podvrgnuta poligrafu: Evo zbog čega

Majka nestale djevojčice (2) ne može biti podvrgnuta poligrafu: Evo zbog čega

Osim istospolnih odnosa, zakon zabranjuje promicanje i poticanje na homoseksualnost kao i urotu za upuštanje u homoseksualne odnose.

Za kršenje zakona slijede oštre kazne koje uključuju smrt za takozvanu tešku homoseksualnost i doživotni zatvor za homoseksualne odnose. Teška homoseksualnost uključuje homoseksualne odnose s osobama mlađim od 18 godina ili kada je počinitelj pozitivan na HIV.

"Naš stvoritelj Bog je sretan zbog onoga što se događa. Podržavam prijedlog zakona za zaštitu budućnosti naše djece", rekao je zastupnik David Bahati tokom rasprave o prijedlogu zakona.

"Ovdje se radi o suverenitetu naše nacije, niko nas ne smije ucjenjivati, nitko nas ne smije zastrašivati."

Zakon će biti poslan predsjedniku Yoweriju Museveniju na potpisivanje. Museveni nije komentirao trenutni prijedlog, ali se dugo protivio LGBTQ pravima i 2013. je potpisao zakon protiv LGBTQ koji su zapadne zemlje osudile prije nego što ga je domaći sud odbacio zbog proceduralnih razloga.

Posljednjih sedmica vlasti Ugande su uhvatile LGBTQ osobe nakon što su vjerski vođe i političari tvrdili da su pojedini učenici regrutirani u homoseksualnost u školama.

Ovog mjeseca vlasti su uhapsile srednjoškolsku profesoricu u Jinji, istočnoj regiji Ugande, zbog optužbi za "navođenje mladih djevojaka na neprirodno prakticiranje seksa".

Nakon toga je optužena za izrazito neprimjereno ponašanje i u zatvoru čeka suđenje. Policija je jučer saopćila da je uhapsila šest osoba optuženih za vođenje mreže koja je bila "aktivno uključena u navođenje dječaka na sodomiju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije