EU se sprema za najgori ishod: Usvojene mjere za Brexit bez sporazuma

Radiosarajevo.ba
EU se sprema za najgori ishod: Usvojene mjere za Brexit bez sporazuma
FOTO: Fena / Parlament Evropske unije
Evropski parlament usvojio je danas mjere za slučaj da Ujedinjeno Kraljevstvo bez sporazuma napusti Evropsku uniju 29. marta.

Evropski parlament odobrio je posljednju od 11 mjera koje pokrivaju sve - od zračnog, vodenog i drumskog saobraćaja do statusa stranih studenata, a neke od tih mjera podrazumijevaju recipročne mjere u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi AP.

Catherine Bearder, predstavnica jugoistočne Engleske u Evropskom parlamentu, navela je putnike na avio-letovima kao primjer konfuzije u slučaju Brexita bez sporazuma.

"Ukoliko napustimo Uniju u ponoć, oni treba da znaju - mogu li avioni da polete sljedećeg dana, da li su odobrenja njihovih pilota važeća... to su sve stvari koje su zapravo potrebne za jedan let avionom", navela je Bearder.

Belgijski poslanik Tom Vandenkendelaere opisao je to kao "tipične mjere koje se poduzimaju u vanrednom stanju i uvode se samo privremeno u određenom vremenskom periodu, pod strogim uslovima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije