Bunt / Pariz pod policijskim nadzorom: Uhapšen vođa "žutih prsluka"

13. 02. 2022. u 14:21:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nekoliko stotina vozila čiji su vozači u konvojima sudjelovali u protestu protiv covid putovnica, u nedjelju rano ujutro napustilo je parišku regiju te su krenuli put Bruxellesa gdje, uprkos zabrani belgijskih vlasti, a Pariz je ostao pod pomnim policijskim nadzorom.

Izvor iz policije je kazao da ih je gotovo 450 u nedjelju ujutro napustilo pariška predgrađa i područje Bulonjske šume gdje su bili stacionirani.

Dio njih bi i sutra ujutro mogao krenuti prema Bruxellesu, budu li slijedili slogan organizatora pokreta pod nazivom "konvoj slobode", a pokrenut je po uzoru na konvoj kanadskih vozača koji i danas, treću sedmicu zaredom, paraliziraju Ottawu. Slijedilo ih je još nekoliko zemalja, piše Jutarnji.hr.

No belgijske su vlasti zabranile bilo kakve demonstracije "motornim vozilima" u Bruxellesu te su objavile da su poduzele mjere "kojima će spriječiti blokadu glavnoga belgijskog grada".

Na Twitteru pariška policija napisala da je u nedjelju raspoređena kako bi spriječila prosvjednike iz cijele Francuske da blokiraju grad svojom operacijom zvanom "konvoj slobode", koja je zabranjena.

Od petka do ponedjeljka mobilizirano je oko 7500 pripadnika policije.

U subotu prosvjednici protiv covid propusnica, ali i predsjednika Emmanuela Macrona, nisu blokirali francuski glavni grad kako su prvotno htjeli.

Policija je uhapsila 97 osoba i kaznila 513, prema službenom izvješću.

Posebno su intervenirali u noći na nedjelju u četvrti Champs-Elysées i u Bois de Boulogne, zapadno od Pariza, kako bi rastjerali posljednje prosvjednike, priopćeno je iz sjedišta policije.

Početkom subotnjeg poslijepodneva više od stotinu vozila uspjelo je doći do Champs-Elyséesa, ali ih je policija postupno uklonila uz pomoć suzavca.

Pokret je inspiriran kanadskim "konvojima slobode" koji paraliziraju Ottawu, a koji su ušli u trećU sedmicu.

U Francuskoj je okupio protivnike propusnica koje osobama cijepljenima protiv koronavirusa osiguravaju pristup velikom broju mjesta koja su otvorena za javnost (restorani, kina, itd.), ali i prosvjednike protiv poraslih računa za energiju.

Među uhapšenima u subotu je i jedan od vođa "žutih prsluka" Jerome Rodrigues.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

Tagovi: Pariz bunt građani

NEMA KOMENTARA