Paragvaj: 14-godišnjakinja silovana pa preminula tokom porođaja

Radiosarajevo.ba
Paragvaj: 14-godišnjakinja silovana pa preminula tokom porođaja
Pixabay / Ilustracija
U Paragvaju, gde zakon brani abortus osim ako majka nije životno ugrožena, na porođaju je umrla 14-godišnja djevojčica koja je zatrudnjela nakon što je silovana.

Doktori su bili prisiljeni da je porode carskim rezom zbog disajnih komplikacija, međutim, ubrzo nakon početka procedure, djevojčica je doživjela tri srčana udara, a potom i umrla.

"Desilo se veoma brzo. Oni (doktori) su pokušali napredne tehnike oživljavanja u intenzivnoj njezi, međutim, nije joj bilo spasa. Njeno tijelo nije bilo spremno za trudnoću", rekao je direktor bolnice u kojoj se devojčica porodila, Hernand Martinez, prenosi Guardian.

Beba je, kako su saopćili doktori, u stabilnom stanju, ali se nalazi na aparatu za vještačko disanje.

Direktor Nacionalnog sekretarijata za djecu i adolescente Paragvaja Ricardo Gonzales Borgne rekao je da je 37-godišnji muškarac koji je silovao djevojku uhapšen u četvrtak.

Guardian podsjeća na slučaj iz 2015. godine, kada su paragvajske vlasti zabranile da 10-godišnja djevojčica abortira nakon što je silovao očuh.

Ta djevojčica je preživjela porođaj, ali prema navodima medija još uvijek nije dobila smještaj koji joj je obećala vlada Paragvaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije