Papa pohvalio marokanske napore na promoviranju islama koji odbacuje ekstremizam

Fena
Papa pohvalio marokanske napore na promoviranju islama koji odbacuje ekstremizam
FOTO: Fena / Papa Franjo

Papa Franjo u subotu je pohvalio marokanske napore na promoviranju islama koji obacuje ekstremizam, dok je započinjao dvodnevnu posjetu sjevernoafričkom kraljevstvu koje pokušava da se odredi kao svjetionik vjerske tolerancije i umjerenosti u muslimanskom svijetu.

Kralj Mohammed VI pozdravio je papu Franju dok je dolazio u posjetu koja ima za cilj ohrabriti hrišćansko-muslimanske veze i pokazari solidarnost s marokanskom najvećom migrantskom zajednicom u historiji te zemlje.

U govoru kralju i marokanskim vlastima u kompleksu tornja Hassan, papa Franjo je izjavio da je od suštinskog značaja za sve vjernike da se suproptstave vjerskom fanatizmu i ekstremizmu, pokazujući solidarnost. On je nazvao vjerski ekstremizam "uvredom religiji i samom Bogu".

Reuters prenosi kako je papa Franjo izjavio da problemi migracije nikada neće biti razriješeni fizičkim barijerama, nego društvenom pravdom i ispravljanjem svjetske ekonomske neravnopravnosti.

U posljednjim mjesecima migracija je izbila u vrh nacionalnih političkih debata

"Problem migracije nikada neće biti riješen podizanjem barijera, podsticanjem na strah od drugih ili negiranjem pomoći onima koji legitimno teže ka boljem životu za sebe i svoje porodice",  izjavio je papa Franjo na ceremoniji dočeka.

Maroko je postao ključna polazna tačka za migrante koji pokušavaju da se domognu Evrope nakon zatvaranja ili ograničavanja ostalih migrantskih ruta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije