Papa Franjo u Fatimi proglasio dvoje djece svecima

Anadolija
Papa Franjo u Fatimi proglasio dvoje djece svecima
Foto: Arhiv / Papa Franjo
Papa Franjo dodao je dvoje djece pastira listi katoličkih svetaca, u čast brata i sestre čije je ukazanje Djevice Marije prije sto godina uspavanu portugalsku farmu u gradu Fatima pretvorilo u jedno od najznačajnijih katoličkih svetišta u svijetu.

Papa je proglasio Francisca i Jacintu Marto svecima na početku subotnje mise kojom je obilježena stota godišnjica ukazanja. Stotine hiljada hodočasnika bilo je na licu mjesta, od kojih su mnogi proveli dan u Fatimi molitvom u miru, recitovanjem brojanice ispred kipa Madonne. Oni su aplaudirali uz divljenje nakon što je papa Franjo izdeklamovao obred proglašenje brata i sestre Marto svecima.

Brat i sestra i njihova rodica, Lucia de Jesus dos Santos, 13. marta 1917. godine prijavili su da se Djevica Marija pojavila ispred njih dok su ovce pasle. Rekli su da im je povjerila tri tajne, prorekla je apokaliptičnu viziju pakla, rat, komunizam i smrt pape i pozvala ih da se mole za mir u svijetu i oprost od grijeha.

Francisco i Jacinta Marto preminuli su 1919. godine tokom epidemije gripe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije